BiH
2

Vijeće ministara o privremenoj odluci za određivanje JMB

FENA
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH održat će u danas 50. redovnu sjednicu na kojoj će, između ostalog, raspravljati o Prijedlogu privremene odluke o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u BiH, a čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Podsjećamo, nakon stavljanja van snage člana 5. Zakona o JMB, onemogućeno je izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva novorođenoj djeci u BiH.

Brčko distrikt je kreirao uredbu po kojoj izdaje matične brojeve do donošenja izmjena i dopuna Zakona na državnom nivou, a njihov primjer preuzeli su i u Republici Srpskoj koja je u ponedjeljak počela izdavati matične brojeve svojim građanima.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u ponedjeljak su istakli da su od resornog ministarstva dobili obavještenje da se usljed pravne praznine mogu primjenjivati akti nadležnih organa pri izdavanju JMB.

Ipak, ostaje pitanje da li je u ovom slučaju riječ o preuzimanju nadležnosti od države BiH od RS-a i Brčko distrikta.

Vijeće ministara raspravljat će i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kao i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Na predloženom dnevnom redu su i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Nacrt memoranduma o razumijevanju za Saudijski grant za izgradnju i opremanje Univerzitetske biblioteke u Sarajevu između BiH i Kraljevine Saudijske Arabije kao i Nacrt osnova za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o statusu bilateralnih ugovora.

Ministri će odlučiti i o Nacrtu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o finansiranju između Evropske investicione banke, BiH i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo – Tehnička podrška za Farmu vjetra Vlašić, Travnik – BiH (Tehnička podrška u sklopu Okvira za ulaganje u Zapadni Balkan).

Bit će razmotren i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Kneževine Lihtenštajn o readmisiji osoba koje borave bez dozvole te će biti predstavljena Informacija o održanom trilateralnom sastanku predstavnika BiH, Republike Hrvatske i Evropske komisije o upravljanju granicom, a koji je održan u Brisel, 29. aprila 2013. godine.

Vijeće ministara BiH razmotrit će i Informaciju o primjeni Odluke o instrumentima za usklađivanje zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Evropske unije u periodu 6. april 2012. - 6. april 2013. kao i Informaciju Tužilaštva BiH u vezi s Rješenjem o neprovođenju odluke Ustavnog suda BiH u predmetu broj U-4/11 od 16. januara 2013.

Ministrima će biti predočena i Informacija o provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u dijelu koji se odnosi na problematiku napuštenih životinja te Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o provođenju Roterdamske konvencije o postupku prethodnog pristanka za određene opasne hemikalije i pesticide u međunarodnoj trgovini u BiH kao i Zahtjev za razrješenje zamjenika direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.