Zakazana sjednica
7

Vijeće ministara iduće sedmice o plaćama zaposlenih u institucijama BiH

Piše: Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vijeće ministara BiH će na sjednici koja će biti održana 17. jula razmatrati Prijedlog odluke o usvajanju politike plaća i naknada u institucijama Bosne i Hercegovine za period 2019.-2022. godine i Prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

Predlagač ovih tačaka je Ministarstvo finansija i trezora BiH koje je predložilo i razmatranje Prijedloga odluke o visini regresa za godišnji odmor u institucijama Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

Centralni organ vlasti raspravljat će i o Nacrtu zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine, Prijedlogu odluke o višegodišnjem kapitalnom projektu – kupovina, rekonstrukcija, adaptacija i opremanje objekata za diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine i Prijedlogu odluke o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju "Projekta izgradnje objekta Agencije za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka i organizacijske jedinice u Banjoj Luci s parternim uređenjem lokacije" koji će se uvrstiti u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period 2011.-2014. godine.

Na dnevnom redu naći će se Prijedlog odluke o usvajanju Politike upravljanja zračnim prostorom Bosne i Hercegovine, Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosnu i Hercegovinu, Informacija u vezi sa stanjem sigurnosti u Bosni i Hercegovini u kontekstu pojačane migrantske krize i Informacija o odgovoru Evropske komisije na upućenu molbu za razmatranje pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini u vezi s migrantskom krizom.

Državni ministri izjasnit će se i o Informaciji o statusu partnerske saradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a u okviru Programa planiranja i revizije, Informaciji o presuđenim predmetima za krivična djela propisana članom 407. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, Informaciji u vezi s izradom Plana o smjernicama politike tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu i Prijedlogu odluke o usvajanju Plana o smjernicama politike tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja za 2018. godinu te Informaciji o realiziranju izgradnje graničnog prijelaza Svilaj.

Kao tačka dnevnog reda predložena je i Informacija o provedenim aktivnostima u pripremi Strateškog okvira za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini 2018.-2022. godine i Prijedlog odluke o usvajanju Strateškog okvira za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini 2018.-2022. godine, Informacija o potrebi provođenja procesa fiskalizacije na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za Bosnu i Hercegovinu za 2017. godinu, Prijedlog srednjoročnog programa rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 2019.-2021. te određeni izvještaji o radu i prijedlozi izmjena i dopuna pravilnika o unutrašnjoj organizaciji.