Brojne tačke
6

Vijeće ministara BiH danas o sankcijama u slučaju dugogodišnje neuspjele provedbe javnih nabavki

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Vijeće ministara BiH će se na današnjoj sjednici upoznati o informaciji o prijedlogu odgovarajućeg rješenja kako povećati odgovornost i utvrditi sistem sankcionisanja menadžmenta institucija BiH u slučajevima dugogodišnje neuspjele provedbe javnih nabavki, a čiji je predlagač Agencija za javne nabavke.

Na današnjoj sjednici državni funkcioneri trebali bi raspravljati o Prijedlogu odluke o osnivanju savjetodavnog tijela Vijeća ministara BiH za saradnju s nevladinim organizacijama, a čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, na čijem čelu se nalazi ministar Josip Grubeša.

Centralna vlast trebala bi razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH i Nacrt odluke o osnivanju ad hoc komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine.

Naime, sredinom decembra 2017. godine istekao je mandat svim članovima Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 5. novembra 2013. godine i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 16. decembra 2013. godine na prijedlog Vijeća ministara BiH imenovali Zorana Tomića, Ninu Ćorića, Ljubu Božovića, Miloša Šolaju, Plamenka Čustovića, Mirzu Milišića i Faruka Borića za članove Vijeća RAK-a.

Svi članovi imenovani su na mandatni period od četiri godine, što znači da je mandat članova Vijeća RAK-a istekao 16. decembra 2017. godine.

Na dnevnom redu Vijeća ministara BiH nalazi se i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na naknadu za službeno putovanje, Prijedlog odluke o formiranju Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Prijedlog odluke o odobrenju višegodišnjeg projekta "Rekonstrukcija objekta i nadogradnja sprata za smještaj Tužilaštva Bosne i Hercegovine", Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini i Informacija u vezi sa sporom entitetskih hrvačkih sportskih saveza.

Državna vlast razmatrat će također Informaciju o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inozemstvu za 2019. godinu, Informaciju o provedenim aktivnostima u pripremi Strateškog okvira za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini 2018.-2022. godine i Prijedlog odluke o usvajanju Strateškog okvira za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini 2018.-2022. godine.

Kako je najavljeno, na dnevnom redu se nalazi i Prijedlog okvirnog akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma/Romkinja u Bosni i Hercegovini (2018.-2022.), Izvještaj o praćenju postupaka javnih nabavki za 2017. godinu, Analiza vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za period I – VI 2018. godine i Analiza troškova dopunskog obrazovanja djece bosanskohercegovačkih iseljenika u inozemstvu.

Vijeće ministara BiH trebalo bi se izjasniti o osam prijedloga pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i to Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH, Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, Instituta za mjeriteljstvo BiH, Agencije za poštanski promet BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, kao i o Pravilniku o korištenju sredstava za reprezentaciju u OSA-i.