BiH
2

Vijeće ministara danas o izmjenama Krivičnog zakona

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH danas bi trebalo da razmatra Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje nacrta osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja opšteg memoranduma o razumijevanju između EUFOR-a i Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

U planu je i razmatranje nacrta osnova za vođenje pregovora i zaključivanje ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima između BiH i Albanije, nacrta osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Ugovora o izručenju između BiH i Albanije, kao i nacrta osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima između BiH i Albanije.

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH bit će riječi o prijedlogu odluke o davanju ovlaštenja pravnim licima za oblast oznake originalnosti i oznake geografskog porijekla prehrambenih proizvoda, prijedlogu odluke o obnovi ovlaštenja ispitnim laboratorijama u BiH za ispitivanje, kontrolu i praćenje prisustva genetski modifikovanih organizama u hrani i hrani za životinje i prijedlogu odluke o visini naknade za postupak registracije oznake originalnosti i oznake geografskog porijekla hrane.

Vijeće ministara BiH vodit će raspravu i o ocjeni opravdanosti učešća Oružanih snaga BiH u misiji NATO-a u Afganistanu nakon 2014. godine.

Na dnevnom redu je i informacija o stanju u oblasti nadzora nad tržištem neprehrambenih potrošačkih proizvoda u BiH za 2012. godinu, informacija o statusu Plana upravljanja slivom rijeke Save, uz Okvirni sporazum o slivu rijeke Save, informacija o realizovanim i planiranim aktivnostima u vezi sa ispunjavanjem uslova za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU, kao i informacija o radu Izvoznog savjeta BiH za januar - juni 2013. godine.

Vijeće ministara BiH razmotrit će i izvještaje o radu za 2012. godinu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Komisije za koncesije BiH, izvještaj o radu Instituta za nestala lica BiH, Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, Vijeća za nauku BiH, i Savjetodavnog odbora za borbu protiv HIV/AIDS-a.

Trebalo bi da bude analiziran rad i niza institucija u prvih šest mjeseci 2013. godine, i to Radne grupe za koordinaciju aktivnosti u turizmu, Granične policije BiH, Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave i Komisije za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u BiH.

Očekuje se i razmatranje više izvješataja koje su pripremili Agencija za sigurnost hrane, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Agencija za javne nabavke, Ministarstvo odbrane. Na prijedlog Vijjeća za državnu pomoć bit će razmatran Godišnji izvještaj o sistemu državne pomoći u 2011. godini.

U planu je i Analiza primjene Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ u BiH, sa posebnim osvrtom na odluke Suda u Strazburu, koje se odnose na primjenu Aneksa G u BiH, koju je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, kao i Analiza vanjskotrgovinske razmjene BiH za januar – juni.

Vijeće ministara BiH trebalo bi da donese i odluke o formiranju radne grupe za izradu zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe dvojne namjene, kao i radne grupe za izradu zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa naoružanja, vojne opreme i proizvoda posebne namjene, čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Vijeće ministara trebalo bi da formira radnu grupu za utvrđivanje i kompletiranje svih podataka i dokumenata o pravosnažno oduzetim vozilima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 sati, a po njenom završetku bit će objavljeno saopštenje.