BiH
2

Vijeće ministara danas o režimu prelaska granice sa Hrvatskom

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće ministara BiH veći dio današnje sjednice trebalo bi da posveti problematici koja se tiče režima prelaska granice sa Hrvatskom, odnosno prometa ljudi i robe nakon ulaska te zemlje u EU.

Na dnevnom redu bit će i informacija o dosadašnjim pregovorima o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju sa Hrvatskom, te inicijative za dalji nastavak pregovora o prekvalifikaciji i eventualnom otvaranju dodatnih međunarodnih graničnih prelaza između BiH i Hrvatske.

Ministri će raspravljati i o nacrtima odluke o ratifikaciji ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima i o pograničnom saobraćaju.

Na sjednici će biti riječi i o nacrtu odluke o ratifikaciji Zajedničke izjave o tumačenju i primjeni člana 11 Sporazuma o slobodnom tranzitu preko teritorije Hrvatske u i iz Luke Ploče i preko teritorije BiH u Neumu.

Na dnevnom redu je i informacija o izradi izvještaja za drugi kvartal ove godine o stanju provođenja aktivnosti iz dokumenta "Akcioni plan za prevazilaženje posljedica pristupanja Hrvatske EU" i izvještaj za drugi kvartal o stanju provođenja aktivnost iz dokumenta "Akcioni plan za prevazilaženje posljedica pristupanja Hrvatske EU".

Vijeće ministara BiH razmotrit će i izvještaj o provođenju Akcionog plana aktivnosti nadležnih institucija BiH koje treba da budu realizovane do dana pristupanja Hrvatske EU.

Na sjednici će biti riječi i o informaciji o planiranju održavanja zajedničkih sjednica Vijeća ministara BiH i vlada Hrvatske i Srbije.

Pred ministrima će se naći i nacrti osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i vlada Srbije i Makedonije u kontekstu procesa pristupanja EU.

Na dnevnom redu je i Nacrt osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i ministarstava odbrane Hrvatske, Crne Gore i Makedonije u vezi sa vazdušnim nadzorom i studijom komunikacionih zahtjeva za BiH, Crnu Goru i Makedoniju u podršci Balkanskom regionalnom pristupu protivazdušnoj odbrani.

Bit će riječi i o Nacrtu protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i MUP-ova Crne Gore i Srbije o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog centra za policijsku saradnju.

Ministri će razmotriti i informaciju o Memorandumu o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima.

Na dnevnom redu je i Nacrt dopune Priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija za period od 20. aprila do 1. avgusta 2013. godine.

Vijeće ministara BiH razmotrit će i Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH.

Ministri će se odrediti o prijedlozima izjašnjenja na ponovljenu urgenciju Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju i Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH.

Bit će riječi i o Nacrtu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja dodatnog protokola tri Sporazumu o izmjeni i pristupanju CEFTA 2006 i Petom finalnom izvještaju o realizaciji mjera za poboljšanja uslova poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj proizvodnji i prehrambenoj industriji BiH.

Na dnevnom redu su i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između BiH, Evropske investicione banke i Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" za autoput Banja Luka – Doboj i inicijativi za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o kreditu između BiH i Raiffeisen International AG za projekat "Modernizacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu – Faza dva".

Ministri će razmotriti i Nacrt ugovora o garanciji koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekat centralnog grijanja Pale između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, sa Nacrtom osnova za zaključivanje ugovora.

Početak sjednice zakazan je za 9.00 sati, a konferencija za novinare u 11.00 sati.