Mektić odsutan
3

Vijeće ministara danas neće razmatrati Zakon o OSA-i koji bi trebao provesti odluku Ustavnog suda

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, koji provodi odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Borjane Krišto, trebao se razmatrati na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH. Ministar Dragan Mektić, međutim, neće prisustvovati sjednici pa će se navedena tačka razmatrati naredni put.

U Ministarstvu sigurnosti BiH potvrđeno nam je da će navedena tačka dnevnog reda, koja je izazvala veliku polemiku među ministrima, biti odgođena za narednu sjednicu Vijeća ministara BiH koja treba da se održi sljedeće sedmice.

"Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine podrazumijeva zapravo izmjenu nekoliko članova važećeg zakona, gdje se vrši usaglašavanje s odlukom Ustavnog suda BiH donesenom po apelaciji Borjane Krišto", kazali su nam u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Podsjetili su da, prema odluci Ustavnog suda, određene stvari u vezi s presretanjem i praćenjem nisu bile u skladu s Konvencijom o ljudskim pravima.

"Trebalo bi da u novom zakonu budu promijenjeni i usklađeni određeni rokovi vezani za nezakonito presretanje i praćenje. Bukvalno se preciznije određuju datumi trajanja", kazali su iz Vijeća ministara BiH za Klix.ba.

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH pri Parlamentu BiH više od pola godine nije zasjedala, tako da članovi te komisije nisu upoznati o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.