Problemi u PSBiH
4

Pola godine nije održana sjednica Komisije za nadzor nad OSA-om

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Parlamentarna skupština BiH još uvijek nije došla do rješenja koje će omogućiti imenovanje predsjedavajućeg Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Zajednička komisija na nadzor nad OSA-om je prema podacima sa zvanične web stranice Parlamentarne skupštine BiH posljednju sjednicu održala 25. jula 2017. godine.

To u prijevodu znači da krivicom Parlamentarne skupštine BiH naša država već šest mjeseci nema parlamentarni nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom. Razlog tome su politički odnosi u najvišem organu zakonodavne vlasti koji nije u stanju izabrati predsjedavajućeg Zajedničke komisije PSBiH za nadzor nad OSA-om.

Problem je nastao kada je Zastupnički dom PSBiH krajem jula prošle godine smijenio Nikolu Špirića (SNSD) s mjesta predsjedavajućeg komisije i to zbog postojanja osnova sumnje da je OSA-i poslao lažne zaključke koje parlamentarna komisija nikada nije usvojila. Ovakva odluka izrevoltirala je zastupnike i delegate SNSD-a koji su podnijeli ostavke na članstvo u svim parlamentarnim komisijama.

Od 2015. godine do kraja januara 2018. godine Zajednička komisija za nadzor nad OSA-om održala je 17 sjednica i to četiri tokom 2015. godine, šest tokom 2016. godine i sedam tokom 2017. godine.

Pojedini bosanskohercegovački političari iskoristili su postojanje evidentnih problema u funkcionisanju parlamentarne komisije da optuže rukovodstvo OSA-e kako radi bez ikakvog nadzora zaboravljajući pri tome da su isključivo političari, a ne OSA, odgovorni za nefunkcionisanje parlamentarne komisije.

Ključ za rješavanje problema nalazi se u rukama članova Kolegija Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto, Šefika Džaferovića i Mladena Bosića koji su jedini dobili ostavke SNSD-ovih parlamentaraca. Članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH ranije su se pokušali usaglasiti u vezi s ostavkama SNSD-ovih zastupnika, ali u tome nisu uspjeli.

To u prijevodu znači da SNSD-ovi zastupnici nikada formalno nisu napustili komisije Parlamentarne skupštine BiH, zbog čega se Sredoje Nović (delegat SNSD-a u Domu naroda PSBiH) i dalje nalazi u Komisiji za nadzor nad OSA-om.

U Zakonu o OSA-i jasno piše da se na čelu parlamentarne komisije nalazi predsjedavajući koji je izabran iz reda članova Komisije i on mora biti član stranke zastupljene u jednom od domova Parlamentarne skupštine BiH koja nije dio vladajuće koalicije".

Opozicione stranke u Komisiji za nadzor nad OSA-om trenutno predstavljaju Damir Bećirović (DF), Sadik Ahmetović (Nezavisni blok), Mirsad Mešić (SDP) i Sredoje Nović (SNSD). Još uvijek nije poznat status zastupnika Đorđe Krčmara koji je napustio SDS, ali se i dalje vodi kao zastupnik SDS-a koji je dio parlamentarne većine.

Stranke vlasti u parlamentarnoj komisiji predstavljaju Bariša Čolak (HDZBiH), Safet Softić (SDA), Darko Babalj (SDS), Borislav Bojić (SDS), Predrag Kožul (HDZBiH), Fahrudin Radončić (SBB) i Ljilja Zovko (HDZBiH).