Ocjena revizora
7

Vijeće ministara BiH nije uspostavilo racionalnu unutrašnju organizaciju, uvećana potrošnja novca

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ured za reviziju institucija BiH izvršio je reviziju učinka Aktivnosti institucija BiH u procesu donošenja pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i utvrdio da Vijeće ministara BiH nije preduzelo odgovarajuće aktivnosti koje osiguravaju uspostavu efikasne i racionalne unutrašnje organizacije institucija.

"VM BiH je donošenjem odluka u 2003. i 2013. godini pokušalo unaprijediti unutrašnju organizaciju institucija VM BiH i racionalno upravljanje unutrašnjom organizacijom, kao i osigurati uspostavu ekonomične organizacione strukture potrebne za efikasno i uspješno obavljanje poslova. To nije u potpunosti postignuto", zaključak je revizije učinka.

Nisu postignuti željeni efekti

Iz postupaka institucija nadležnih za davanje mišljenja i obrazloženja institucija VM BiH koje sastavljaju prijedloge pravilnika ne može se zaključiti da su, navode revizori, postignuti željeni efekti koji se odnose na uspostavljanje racionalne i efikasne organizacije.

"Institucije nadležne za davanje mišljenja su trebale razviti detaljnije kriterije na osnovu kojih bi davale mišljenje na prijedloge pravilnika. Na taj način bi se osigurale jasne informacije i institucijama nadležnim za davanje mišljenja i institucijama VM BiH o dokazima koje trebaju dostaviti, na osnovu kojih bi se moglo procijeniti jesu li ispoštovana načela za racionalnu i efikasnu organizaciju", navode revizori.

Navode da su institucije iz uzorka preduzimale određene aktivnosti u postupku pripreme prijedloga pravilnika, ali da se nisu uvjerili u postojanost sveobuhvatnih analiza stvarnih potreba u smislu procjene ili mjerenja radne opterećenosti, obima poslova i broja organizacijskih jedinica te, shodno tome, procjene mogućnosti preraspodjele kadra unutar organizacionih jedinica i reorganizacije postojeće organizacijske strukture.

"To bi u konačnici moglo doprinijeti uspostavi efikasne i racionalne unutrašnje organizacije. Nedovoljne informacije za posljedicu mogu imati i davanje saglasnosti VM BiH na pravilnike koji nisu zasnovani na argumentima i opravdanim zahtjevima institucija", navodi se u dokumentu naslovljenom Aktivnosti institucija BiH u procesu donošenja pravilnika o unutrašnjoj organizaciji.

Uvećana potrošnja budžetskih sredstava

Zaključeno je da uočene slabosti mogu utjecati na odsustvo željenih efekata i realizaciju prvobitno utvrđenog cilja uspostavljanja racionalne i efikasne organizacije, a zbog koje je VM BiH i donijelo svoje odluke.

"Unutrašnja organizacija koja nije u skladu s potrebama može kao posljedicu imati negativne utjecaje koji se odražavaju kroz neopravdano uvećanu potrošnju budžetskih sredstava, ali se i negativno odraziti na realizaciju ciljeva i zadataka institucije", navodi Ured za reviziju institucija BiH.

Navode da, iako su donesene izmjene i dopune Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH s metodologijom za procjenu utjecaja prilikom izrade propisa (koja je njen sastavni dio), one nisu primjenjivane prilikom izrade prijedloga pravilnika, niti su nadležne institucije koje su bile u obavezi da koordiniraju i nadziru primjenu navedenih pravila i metodologije isto u potpunosti i vršile.

"Činjenica je da institucije nisu uskladile svoje pravilnike u skladu s navedenim propisima pa samim tim nisu ni iskorištene sve mogućnosti kako bi institucije VM BiH na racionalan način uspostavile svoje organizacije", stoji u zaključku Ureda za reviziju institucija BiH.