{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara BiH donijelo pet propisa o hrani

S
3.9.2013. u 15:41
6
5
Vijeće ministara BiH donijelo pet propisa o hrani
6
Vijeće ministara BiH donijelo pet propisa o hrani
Sjednica Vijeća ministara (Foto: Klix.ba)
Agencija za sigurnost hrane BiH saopštila je danas da proces usklađivanja propisa o hrani sa standardima EU doprinosi visokom stepenu zaštite zdravlja potrošača, ali ima i značajan finansijski efekat na određene privredne grane.
Usklađivanje propisa o hrani važno je i zbog ispunjavanja međunarodnih obaveza BiH koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što direktno utiče na proces priključenja EU, navodi se u saopštenju.

Agencija podsjeća da je na njen prijedlog Vijeće ministara BiH danas donio pet propisa o hrani.

Riječ je o Pravilniku o prerađenoj hrani na bazi žitarica i hrani za bebe za dojenčad i malu djecu, Pravilniku o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa, Pravilniku o metodama analiza toplinski obrađenog mlijeka za prehranu ljudi, Pravilniku o metodama uzorkovanja i analiza kondenzovanog mlijeka i mlijeka u prahu namijenjenog za prehranu ljudi i Pravilniku o metodama uzorkovanja i analiza jestivih kazeina i kazeinata.

Pravilnikom o prerađenoj hrani na bazi žitarica i hrani za bebe za dojenčad i malu djecu propisuju se kvalitet i zdravstvena ispravnost ove hrane.

U skladu sa odredbama pravilnika prerađena hrana na bazi žitarica i hrana za bebe ne smije sadržavati nijednu tvar u količini u kojoj bi one ugrozile zdravlje dojenčadi i male djece, a može se proizvoditi samo od sastojaka za koje je na osnovu opšteprihvaćenih naučnih činjenica utvrđeno da su primjereni za određenu upotrebu u prehrani dojenčadi i male djece.

Donošenjem Pravilnika o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa, u BiH bi se uspostavio vertikalni propis kojim bi se omogućilo subjektima u poslovanju sa hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije da dobiju nove smjernice o uslovima proizvodnje, stavljanja na tržište i upotrebe proizvoda od mesa, te im stvorilo obavezu da proizvodi od mesa zadovolje odredbe ovog propisa, važnog za obavljanje njihove djelatnosti, navodi se u saopštenju.

U svrhu uvođenja savremenog integrisanog sistema sigurnost hrane, Agencija u saradnji sa nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta ulaže velike napore na usaglašavanju domaće legislative iz oblasti hrane sa legislativom EU, a na njen prijedlog u proteklom periodu doneseni su Zakon o GMO i 113 pravilnika o hrani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: