BiH
1

Na tržištu BiH je 3,5 posto neispravne hrane

SRNA
Sejad Mačkić
Sejad Mačkić
Laboratorijske analize 101.000 uzoraka prehrambenih proizvoda pokazale su da na tržištu BiH ima 3,5 posto neispravne hrane, izjavio je danas u Sarajevu direktor Agencije za bezbjednost hrane Sejad Mačkić.

Na seminaru o temi "Standardi EU u oblasti hrane – primjena Pravilnika o pružanju informacija o hrani potrošačima“, Mačkić je rekao da posljednjih godina ovaj procenat iznosi do pet posto, te da je on "minimalan“ u odnosu na zemlje okruženja i mnogo razvijenije zemlje.

"Standardi o hrani moraju se svakodnevno pratiti, a Agencija ih prati i ugrađuje u propise i time se najbolje štiti zdravlje potrošača“, istakao je Mačkić i dodao da Agencija blagovremeno informiše potrošače šta se nalazi na tržištu BiH.

Prema njegovim riječima, Agencija na osnovu prikupljenih i obrađenih podataka nadležnih laboratorija za kontrolu hrane, te drugih stručnih i naučnih podataka, radi tri monitoringa kontrole hrane u BiH, tako da će u narednom periodu uzeti hranu iz 17 opština u BiH i ispitati na eventulano prisustvo genetski modifikovanih organizama, te prisustvo štetnih materija.

"Te aktivnosti započeli smo u saradnji sa institucijama BiH, a posebno sa inspekcijskim organima u oba entiteta i Vladom Brčko distrikta. Izvršićemo uzorkovanje na nezavisan način, pod šifrom, kako bismo dobili podatke o tome šta je prisutno u hrani“, rekao je Mačkić novinarima.

On je istakao da je BiH preuzela više od 95 posto legislative Evropske zajednice, dodajući da se preuzimanjem ove legislative i standarda koji su zasnovani na naučnim studijama, najbolje štiti zdravlje potrošača.

Predstavnik Saveza udruženja potrošača BiH Murat Rašidović istakao je da je ovim pravilnikom precizirano niz pitanja, naročito u vezi sa označavanjem prehrambenih proizvoda, kao što su rok trajanja, te obaveze proizvođača da odgovaraju za bezbjednost proizvoda na tržišu.

Govoreći o zdravstvenoj ispravnosti hrane koja se nalazi na tržištu BiH, Rašidović je rekao da nije bilo nekih strašnih posljedica, te da su nadležni organi brzo i adekvatno reagovali kada je trebalo povući neke proizvode iz prometa, a da su potrošači bili informisani putem medija.

On je izrazio zadovoljstvo što su sva udruženja za zaštitu potrošača koja djeluju u BiH učestvovala u izradi ovih propisa, koji su usaglašeni sa stadardima EU.

Pravilnik o pružanju informacija o hrani potrošačima u BiH, kao i u zemljama EU, biće primjenjivan od 13. decembra naredne godine i on je usklađen sa Uredbom Unije 1169/2011, a njegova primjena garantuje visok stepen zaštite potrošača u pogledu informacija o hrani, uzimajući u obzir razlike u percepciji potrošača i njihove potrebe za informacijama.

Cilj donošenja Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani je davanje ispravnih i jasnih informacija o hrani potrošačima, obezbjeđivanje dostupnosti podataka koji povezuju ishranu i zdravlje, omogućavanje izbora hrane koji odgovara prehrambenim potrebama pojedinca, te pojednostavljivanje postojećih propisa o označavanju hrane radi jedinstvene primjene.