{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na tržištu BiH je 3,5 posto neispravne hrane

S
23.10.2013. u 15:49
1
9
Na tržištu BiH je 3,5 posto neispravne hrane
1
Na tržištu BiH je 3,5 posto neispravne hrane
Sejad Mačkić
Laboratorijske analize 101.000 uzoraka prehrambenih proizvoda pokazale su da na tržištu BiH ima 3,5 posto neispravne hrane, izjavio je danas u Sarajevu direktor Agencije za bezbjednost hrane Sejad Mačkić.
Na seminaru o temi "Standardi EU u oblasti hrane – primjena Pravilnika o pružanju informacija o hrani potrošačima“, Mačkić je rekao da posljednjih godina ovaj procenat iznosi do pet posto, te da je on "minimalan“ u odnosu na zemlje okruženja i mnogo razvijenije zemlje.

"Standardi o hrani moraju se svakodnevno pratiti, a Agencija ih prati i ugrađuje u propise i time se najbolje štiti zdravlje potrošača“, istakao je Mačkić i dodao da Agencija blagovremeno informiše potrošače šta se nalazi na tržištu BiH.

Prema njegovim riječima, Agencija na osnovu prikupljenih i obrađenih podataka nadležnih laboratorija za kontrolu hrane, te drugih stručnih i naučnih podataka, radi tri monitoringa kontrole hrane u BiH, tako da će u narednom periodu uzeti hranu iz 17 opština u BiH i ispitati na eventulano prisustvo genetski modifikovanih organizama, te prisustvo štetnih materija.

"Te aktivnosti započeli smo u saradnji sa institucijama BiH, a posebno sa inspekcijskim organima u oba entiteta i Vladom Brčko distrikta. Izvršićemo uzorkovanje na nezavisan način, pod šifrom, kako bismo dobili podatke o tome šta je prisutno u hrani“, rekao je Mačkić novinarima.

On je istakao da je BiH preuzela više od 95 posto legislative Evropske zajednice, dodajući da se preuzimanjem ove legislative i standarda koji su zasnovani na naučnim studijama, najbolje štiti zdravlje potrošača.

Predstavnik Saveza udruženja potrošača BiH Murat Rašidović istakao je da je ovim pravilnikom precizirano niz pitanja, naročito u vezi sa označavanjem prehrambenih proizvoda, kao što su rok trajanja, te obaveze proizvođača da odgovaraju za bezbjednost proizvoda na tržišu.

Govoreći o zdravstvenoj ispravnosti hrane koja se nalazi na tržištu BiH, Rašidović je rekao da nije bilo nekih strašnih posljedica, te da su nadležni organi brzo i adekvatno reagovali kada je trebalo povući neke proizvode iz prometa, a da su potrošači bili informisani putem medija.

On je izrazio zadovoljstvo što su sva udruženja za zaštitu potrošača koja djeluju u BiH učestvovala u izradi ovih propisa, koji su usaglašeni sa stadardima EU.

Pravilnik o pružanju informacija o hrani potrošačima u BiH, kao i u zemljama EU, biće primjenjivan od 13. decembra naredne godine i on je usklađen sa Uredbom Unije 1169/2011, a njegova primjena garantuje visok stepen zaštite potrošača u pogledu informacija o hrani, uzimajući u obzir razlike u percepciji potrošača i njihove potrebe za informacijama.

Cilj donošenja Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani je davanje ispravnih i jasnih informacija o hrani potrošačima, obezbjeđivanje dostupnosti podataka koji povezuju ishranu i zdravlje, omogućavanje izbora hrane koji odgovara prehrambenim potrebama pojedinca, te pojednostavljivanje postojećih propisa o označavanju hrane radi jedinstvene primjene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: