Plaće službenika
0

Vijeće ministara BiH danas ponovo o privremenom finansiranju

Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas bi se trebalo izjasniti o Prijedlogu odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period od jula do septembra 2019. godine.

Državna vlada nije se na prošloj sjednici izjasnila o prijedlogu ove odluke s obzirom na to da zasjedanju nije prisustvovao ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period od jula do septembra 2019. godine predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić stavio je ponovo na dnevni red današnje sjednice.

Zbog nefunkcionisanja Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH naša zemlja nema usvojen budžet za 2019. godinu iako je Vijeće ministara BiH završilo sve tehničke stvari vezano za budžet.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je strašio javnost da bi moglo doći do "zaustavljanja rada institucija" i da državni službenici, kao i izabrani funkcionerim neće primiti plaću ukoliko do 1. jula 2019. godine ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju.

Kako smo ranije pisali, Dodikove tvrdnje pokazale su se netačnim s obzirom na to da Vijeće ministara BiH može čitavu godinu, i bez budžeta, usvajati odluke o privremenom finansiranju. Ako se pak i desi da ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju, Ustav BiH je predvidio zaštitu u slučaju finansijskih blokada države.

"Parlamentarna skupština BiH će svake godine, na prijedlog Predsjedništva BiH, usvojiti budžet kojim se finansiraju troškovi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ukoliko se takav budžet ne usvoji pravovremeno, budžet za prethodnu godinu će biti korišten na privremenoj osnovi", piše u Ustavu BiH.