BiH
2

Vijeće ministara BiH: 42 miliona eura iz IPA fondova usmjeriti ugroženim područjima

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da su na sjednici Vijeća ministara BiH imali informaciju o uspostavi finansijskog paketa podrške iz IPA-e.

"Znači, prva konkretna mjera. Naime, ono što je ostalo neugovoreno 42 miliona eura iz IPA sredstava, jednostavno smo danas uputili suglasnost na prijedlog za relokaciju tih sredstava za ova ugrožena područja, tako da ta procedura može ići", kazao je Bevanda.

Dodao je da su danas imali i materijal „koji je tek došao“.

"Do kraja sedmice se moraju završiti pregovori s Agencijom za razvoj. Dobili smo ponudu, odnosno pristup 57 miliona dolara hitnih sredstava za sanaciju poplava. To su sredstva po IDA uvjetima, to su sredstva koja su s 10 godina grejs perioda, 35 godina i uz kamatu od 1,25 posto. Znači da omogućimo da se pregovara i da ta sredstva budu dostupna - kazao je Bevanda.

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici razmatralo zaključke sa sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH povodom rasprave o informaciji koju je podnio predsjedavajući Vijeća ministara BiH o posljedicama prirodne nesreće u BiH.

"Zastupnički dom nije usvajao zaključke, nego smo mi sve zaključke iz rasprave dobili u petak popodne. Dao sam nalog da se Generalni sekretarijat zaduži da sve materijale hitno distribuira svim resorima i da sve ono što se odnosi na Vijeće ministara BiH i ostale upravne organizacije i sve ono što je državni nivo, da se distribuira. Danas je zaduženo Generalni sekretarijat i resorno da zaduži pojedine, tako da ćemo imati očitovanje po svim zaključcima", kazao je Bevanda novinarima na pres-konferenciji nakon sjednice.

Dodao je da će sve ono što je iz njihovog domena odgovoriti. Vijeće ministara BiH je razmatralo i realizaciju zaključaka sa 68. vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

"Mi smo 21. maja imali prvu sjednicu na kojoj smo razmatrali te zaključke. Predsjedništvu BiH, kojem 4. juna podnosim izvještaj po realizaciji ovih zaključaka, bit će dostavljeno sve šta smo poduzeli vezano za realizaciju njihovih zaključaka", kazao je Bevanda.

Dodao je da je Vijeće ministara BiH gotovo 100 posto to i realiziralo.