{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Evrope: Interesovanje o istrazi u predmetu "Sejdić-Finci"

S
7.7.2014. u 18:15
8
4
Vijeće Evrope: Interesovanje o istrazi u predmetu "Sejdić-Finci"
8
Vijeće Evrope: Interesovanje o istrazi u predmetu "Sejdić-Finci"
Foto: Srna
Predstavnici Monitoring misije Vijeća Evrope danas su u razgovoru sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem iskazali interes o istrazi koju Tužilaštvo BiH vodi zbog neprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".
Salihović je predstavnike Monitoring misije upoznao o aktivnostima koje je Tužilaštvo provelo u tom predmetu i o onima koje su planirane u budućnosti.

Na sastanku su se predstavnici Vijeća Evrope interesovali za rad i aktivnosti Tužilaštva BiH u procesu jačanja vladavine prava u BiH u procesu evropskih integracija BiH.

Članovi monitoring tima, koji rade analizu napretka struktura BiH u proteklom periodu, interesovali su se da li Tužilaštvo BiH ima dovoljnu pomoć i podršku institucija u BiH.

Salihović je upoznao predstavnike Vijeća Evrope o trenutnim aktivnostima u pravosuđu BiH, procesu reforme pravosuđa i odlučnošću Tužilaštva BiH da u narednom periodu bude nastavljeno započeto intenzivno procesuiranje počinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina.

On je istakao da je veoma bitno da pravosuđe ostane nezavisno od političkih uticaja, da ima finansijsku nezavisnost, da izbor tužilaca bude nezavisan, te da da bude obezbijeđeno funkcionisanje pravosuđa kao trećeg, nezavisnog stuba vlasti.

Učesnici sastanka saglasili su se da su vladavina prava i zakona, kao i bezbjednost građana BiH, jedni od ključnih elemenata u procesu evropskih integracija BiH.

U delegaciji Vijeća Evrope bili su Egidijus Vareikis iz Litvanije, Roger Gale iz Velike Britanije, šef Monitoring odjeljenja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Carolina Ravo i šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Mary An Hennessey.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: