Nakon izbora
13

Vijeće EU pozvalo bh. lidere da se konstruktivno angažuju u formiranju vlasti na svim nivoima

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vijeće EU pozvalo je danas sve lidere u BiH da se poslije izbora konstruktivno angažuju u formiranju vlasti na svim nivoima, u interesu svih građana.

"Vijeće ponavlja da očekuje od vlasti u BiH da im prioritet bude dalji iskorak u reformama koje su neophodne za napredovanje na putu ka EU, kako bi se osigurala puna i efikasna primjena Reformske agende", navodi se u saopštenju usvojenom na sastanku u Luksemburgu.

U tekstu se napominje da VIjeće jednoglasno podržava evropsku persepektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Vijeće je potvrdilo spremnost da nastavi Opeaciju "Altea" sa izvršnim vojnim mandatom kako bi pružio podršku vlastima u BiH da održe sigurno okruženje, u skladu sa obnovljenim mandatom od UN-a.

U saopštenju se dodaje da Vijeće očekuje prezentaciju sljedećeg Strateškog pregleda tokom 2019. godine, koji će biti osnova za diskusiju među članicama EU o zadacima EUFOR-a i budućim opcijama za Operaciju "Altea", imajući u vidu napredovanje BiH u procesu EU integracija i bezbjednosnu situaciju na terenu.

Ukazano je na značaj nastavka koordinisanja EUFOR-ove Operacije "Altea" sa ostalim međunarodnim "igračima" na terenu.

Vijeće je na kraju ponovo apelovalo na vlasti u BiH da, uz podršku međunarodne zajednice, ubrzaju napore za rješavanje pitanja uklanjanja viška municije, oružja i eksplozivnih naprava, kao i deminiranja i ostalih najvažnijih pitanja.