BiH
14

Vijeće branitelja 19. maja širom Federacije organizira mirne proteste

FENA
(Foto: Klix.ba)
Sedamdesetak udruženja proisteklih iz Domovinskog rata okupljenih oko Vijeća branitelja BiH održat će 19. maja s početkom u 12 sati mirne proteste širom Federacije kako bi izrazili nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalaze, kao i zbog odnosa vlasti prema onim borcima koji nisu ostvarili svoja prava.

Po riječima predsjednika Udruge Zaboravljeni branitelji Zapadnohercegovačkog kantona Vlade Marušića, glavni razlog za održavanje mirnih protesta je neusvajanje rezolucije koju su potpisala boračka udruženja, a u kojoj od predstavnika vlasti, uz ostalo, traže mjesečni dodatak za svaki mjesec proveden u obrani FBiH, donošenje zakona o jedinstvenom registru pripadnika OS RBiH te moratorij na finansiranje svih boračkih organizacija iz općinskih, kantonalnih i federalnog budžeta do formiranja jedinstvene organizacije na razini Federacije, kao i solidarnost i socijalnu senzibilnost prema borcima i članovima njihovih porodica.

"Mi nismo rušitelji BiH, niti smo to ikada bili. Mi smo ovu zemlju gradili, jer smo u ratu ostavili najbolje godine svoga života (...) To što aktualna politika, odnosno tzv. uhljebi svih ovih godina to ne cijene šta im možemo“, kazao je Marušić.

Koordinator Vijeća branitelja Srednjobosanskog kantona Murat Silajdžija istaknuo je kako borci ovim protestima žele upozoriti na dugogodišnji diskriminatorski odnos vlasti prema, kako je kazao, najčasnijim sinovima ove države.