BiH
427

Vlada FBiH odbila zahtjeve boraca na protestima u Sarajevu, okupljeni pozvali građane da im se pridruže

Piše: E. S. H.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nije postignut dogovor između predstavnika Vlade Federacije BiH i boraca koji danas protestuju ispred zgrade Vlade u Alipašinoj ulici u Sarajevu.

Nakon pregovora u Vladi FBiH Selvedin Bulbul je rekao kako Komisija s kojom su razgovarali i dalje ima ignorantski odnos te da ponižavaju borce i njihove porodice.

"Neća da uvrste demobilisane borce. Ostajemo ovdje dok nam ne dovedu nekog drugog da pregovaramo. Pozivam sve građane da nam se pridruže", rekao je Bulbul pozvavši borce da ostanu mirni i dostojanstveni dok su vikali "Lopovi".

"Na sramotu bilo Salki Bukvareviću i njegovom zamjeniku koji su nas uništili. Svi komandanti i generali koji su penzionisani imaju primanja. Zamjenik ministra mi je rekao u oči da je Tuzlanski kanton država za sebe i da smo njihova briga. Nismo mi branili samo TK već i Sarajevo i cijelu državu", zaključio je Bulbul.

Na kraju su poručili da ako ne usvoje rezolucije imat će revoluciju. Neki od govornika pozvali su na blokiranje kantona, glavnih ulica ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Petočlana delegacija bivših boraca je prezentovala svoje zahtjeve. Rezoluciju branitelja potpisalo je nekoliko desetina boračkih udruženja, a ona poziva na rješavanje egistencijalnih pitanja porodica šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i dobitnika najviših priznanja i odlikovanja.

Nekoliko stotina članova boračkih udruženja u FBiH još uvijek se nalazi ispred zgrade Vlade FBiH od koje očekuju ispunjenje svih zahtjeva iz rezolucije o braniteljima.

Borci su najavili da će na proteste izaći mirno i dostojanstveno. Ističu da žele zaustaviti bezočnu manipulaciju i zloupotrebu boraca. Traže ostavku ministra Salke Bukvarevića i naglašavaju da će zaustaviti proteste onog trenutka kada Rezolucija bude prihvaćena.