BiH
340

Demobilisanim borcima FBiH obećano da će Rezolucija biti poslana na usvajanje

Piše: A. P.
Foto: Nedim Grabovica//Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Demobilisani borci iz svih krajeva Federacije Bosne i Hercegovine danas protestom traže od Vlade FBiH da usvoji Rezoluciju u kojoj se nalaze tri glavna zahtjeva: jedinstven registar boraca, jedno boračko udruženje i borački dodatak. Centralni skup je u Sarajevu.

16:03 Predstavnici demobilisanih boraca koji su danas protestovali širom FBiH, sa centralnim okupljanjem u Sarajevu, nakon sastanka sa čelništvom Vlade saopćili su da će u petak, 27. maja biti održan sastanak timova, Vlade i svih koji učestvuju u donošenju odluka kako bi se napravio korak prema usvajanju Rezolucije na kojoj borci insistiraju. Iz Vlade FBiH su dobili garancije da će izvršiti pritisak na Parlament da Rezolucija bude usvojena.

Murat Silajdžija je pozvao borce širom FBiH da se raziđu te izjavio: "Borci su pokazali kako su vjerni. Po hitnoj proceduri u petak će morati poslati Rezoluciju Parlamentu na usvajanje. Ukoliko to ne učine, nećemo samo blokirati ceste, ići ćemo do kraja. Ne smije proći više od 60 dana a da borci ne dobiju šta im pripada".

15:57 Okupljenima pred sjedištem Vlade FBiH ponestaje strpljenja dok čekaju da njihovi predstavnici završe razgovore sa čelništvom Vlade, te povicima poručuju da izađu jer predugo čekaju. U Sarajevu već neko vrijeme pada kiša, što dodatno otežava situaciju demonstrantima.

15:15 Pripadnici boračkih udruženja sa područja Tuzlanskog kantona još uvijek drže blokiran magistralni put Tuzla-Doboj na petlji Šićki Brod, čime je onemogućen saobraćaj u oba pravca na ulazu i izlazu iz Tuzle.

14:50 Okupljeni demonstranti još uvijek čekaju rezultate pregovora njihovih predstavnika u sjedištu Vlade FBiH.

13:56 Protesti stotinjak demobilisanih boraca okončani su i u Stocu, a nakon što je, prema riječima Nermina Bise iz Udruženja maloljetnih boraca ARBiH HNK, policija odbila da ispoštuje svoj dio dogovora vezanog za praćenje rute demonstranata.

Naime, demonstranti su se nakon nekoliko krugova po gradu razišli zbog nepostojanja odgovarajućih sigurnosnih mjera, a koje su trebale osigurati policijske snage.

13:36 Završeni su protesti u Zenici, a prisustvovalo im je oko 1.000 boraca sa područja Zeničko-dobojskog kantona koji su poručili da je vrijeme da se ispune njihovi zahtjevi. Protestni skup na Trgu Alije Izetbegovića prošao je bez incidenata, a nakon skupa uslijedila je protestna šetnja zeničkim ulicama do zgrade Vlade ZDK i zgrade Gradske uprave Zenice.

13:30 Jednoj ženi koja pred Vladom FBiH protestuje glađu danas je pozlilo, te je intervenisala ekipa Hitne pomoći. Riječ je o samohranoj majci Nedžibi Halilović koja ima troje djece i četvrti dan protestuje jer joj je kuća uništena u poplavama i dosad nije obnovljena pa je primorana živjeti u kolektivnom centru.

13:15 Enis Baščaninović, predsjednik Udruženja "Zaboravljeni branitelji i borci" iz Živinica, kaže da su boračka udruženja prije sedam dana uputila zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona vezano za okupljanje na petlji Šićki Brod, a koji nije odobren. Shodno pomenutom, svi okupljeni koji se trenutno nalaze na ovom mjestu, Baščaninović naglašava, sami snose odgovornost.

"Sve je trebalo biti organizovano, međutim odbijanjem našeg zahtjeva, svi koji su došli ovdje odgovaraju za svoje postupke. Ovdje glavna osoba koja je odgovorna za okupljene danas ne postoji", istakao je Baščaninović.

S druge strane, on ističe da su okupljeni složni u tome da od svojih zahtjeva koje su uputili Vladi FBiH neće odustati.

"Mi nećemo odstupiti od naših zahtjeva, jer želimo da ukažemo našim političarima gdje griješe. Vlada FBiH ima novca za neke druge stvari, ali ne i za naše boračke dodatke, jedinstvenu registraciju boraca, te da se zabrani finansiranje 'krovnih udruženja' kako se nazivaju", dodao je Baščaninović koji je učestvovao u kreiranju Rezolucije upućene na adresu Federalne vlade.

Oko 200 demonstranata i dalje i blokadi drži petlju Šićki Brod u Tuzli, zbog čega su se stvorile kilometarske kolone automobila. Blokada će, kako tvrde učesnici, trajati do onog trenutka kad se ispune njihovi zahtjevi navedeni u Rezoluciji.

12:33 Demonstranti okupljeni u Sarajevu dočekani su aplauzom pred sjedištem Vlade FBiH. Potom su ušli u zgradu na pregovore i poručili da ne idu dok se nešto ne riješi.

Selvedin Bulbul obratio se prisutnima kazavši kako su se okupili da Vladi FBiH ponovo sugerišu da su njihova prava ugrožena, da se borci ubijaju na najbrutalniji način i da ih boli nepravda.

"Imaju obavezu da ozbiljno shvate najčasnije heroje i heroine države BiH. Bukvarević je za nas bivši ministar. Sram i stid da ga bude, da odmah podnese ostavku", rekao je Bulbul i ponovio zahtjeve.

Murat Silajdžija je kazao kako i ovom trenutku širom FBiH protestuje 10.000 obespravljenih boraca. Pozvao je ministra da izađe i kaže u lice da li su oni neformalni.

"Imaju još danas da vide šta će s okupljenim ljudima. Dvadeset godina trpimo, više ne možemo", kazao je. Javno su prozvani generali i vojnici koji nisu stali uz njih.

12:23 Članovi nekoliko boračkih udruženja sa područja Tuzlanskog kantona blokirali su petlju Šićki brod. Kako navode, na ovaj korak su se odlučili zbog ignorantskog odnosa vlasti prema ovoj kategoriji društva. Uz povike "Lopovi" i "Dole vlada" učesnici skupa defiluju petljom.

12:12 U Zavidovićima traju zajednički protesti oko 300 radnika Krivaje Mobel i demobilisanih boraca. Oni su blokirali magistralni put M-17 Zenica - Žepče u mjestu Želeća, a na putu prema Žepču put im je blokirao kamion firme Marić. Vozač kamiona rekao je da ima naredbu da tu parkira vozilo i da mu je to odobrila policija. Vozilo PU Žepče bilo je prisutno dok je kamion blokirao obje trake puta, objasnio je za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika Besim Hasić.

Predsjednik Udruženja nezaposlenih demobilisanih boraca iz Zavidovića Nazif Golub kazao je: "Mi smo 25. aprila bili u Sarajevu i dali smo zahtjev Salku Bukvareviću za ispunjenje naših zahtjeva. Mi želimo krovno udruženje, smjenu Bukvarevića, mjesečni dohodak od 326 KM i jedinstveni registar boraca. Danas naši predstavnici zasjedaju sa njima u Sarajevu i ako ne dobijemo nikakav odgovor, mi ćemo ostati ovdje sa radnicima Krivaje".

Danas će u Zenici biti održan protest boraca kojem će prisustvovati i borci iz Zavidovića, a koji su najavili svoj dolazak na magistralni put nakon skupa u Zenici.

11:48 Nakon postrojavanja pred stadionom Koševo demobilisani borci su u koloni krenuli prema zgradi Vlade FBiH. Najavili su časne i dostojanstvene proteste. Saobraćaj će biti privremeno blokiran dok prođu, a potom će biti zatvorena Alipašina ulica dio od Higijenskog zavoda pa do bivše Američke ambasade. Došli su borci iz raznih krajeva.

11:40 Njihovo ogorčenje trenutnim stanjem dijele njihovi saborci iz Mostara koji nisu dobili dozvole za okupljanje.

"Što policija nije branila kad sam 1992. uzeo pušku da branim zemlju, dok sam krvario? I oni su jučer isto protestovali, što se sad bune?", pitao je jedan Mostarac.

Nekoliko stotina demobilisanih boraca okupilo se danas na stadionu Koševo odakle će se uputiti prema zgradi Vlade FBiH u Sarajevu. Mnogi od njih stigli su autobusima iz drugih gradova. Podršku su im pružili radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS, Hidrogradnje i Udruženje poljoprivrednika Kantona Sarajevo.

"Ovdje sam zbog svih obespravljenih građana Bosne i Hercegovine. Poljoprivrednici su poput boraca obespravljeni. Ovi borci nemaju ni zdravstveno osiguranje, a kamoli novac za osnovne životne uvjete. Poljoprivreda je ugrožena, ogromni uvozi koji su sumnjive kvalitete. Maline koje su uništile zemlju, krave u Srebrenici uginule za deset dana i niko nije odgovarao", rekao je Kadija Tahmaz, predsjednik Udruženja poljoprivrednika KS-a.

Demobilisani borac i poljoprivrednik Hasib Delić ogorčen je što vlast za toliko godina nije donijela kvalitetan zakon o borcima.

"Mi ne želimo uzeti od nikoga, sve se može riješiti menadžerskim timom na čelu Vlade, ali nemamo mi to. Treba obrađivati zemlju, otvoriti zadruge, čipsare i praviti krompirušu, tada bi i mladi borci imali gdje raditi, a ne da svi rade od Baščaršije do Ilidže", rekao je Delić.

Glavno okupljanje zakazano je ispred zgrade Vlade FBiH u 12 sati.

Stanko Karlušić, jedan od demonstranata, za Klix.ba je izjavio da je na ovim protestima, za razliku od prošlih, prisutan veći broj ljudi, među kojima su poljoprivrednici i penzioneri.

Podsjećamo, nekoliko stotina demobilisanih boraca okupilo se 25. aprila ispred zgrade Vlade FBiH tražeći ostavku ministra za pitanja boraca u FBiH Salke Bukvarevića, usvajanje rezolucije Savjeta branilaca u kojoj su iznijeli zahtjeve, između ostalog, uvođenje mjesečnog dodatka za borce i to za svaki mjesec proveden u odbrani BiH, koji ne može biti manji od minimalne penzije u FBiH.

Temeljne boračke organizacije Federacije, kao i Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a ogradili su se od najavljenih protesta.

Zbog najavljenih protesta od 11 sati je obustavljen saobraćaj na dijelu ulice Alipašina (od raskrsnice s ulicom Maršala Tita do raskrsnice s ulicom Betanija).