BiH
114

Bivši borci odblokirali granični prijelaz Izačić i put na ulazu u Travnik

Piše: A. B.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Bivši borci koji su danas izašli na ulice tražeći usvajanje Boračke rezolucije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, odblokirali su granični prijelaz Izačić i put na ulazu u Travnik, kazali su za Klix.ba iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK).

Drago Grabovac iz Udruženja Zaboravljeni branitelji BiH kazao nam je da su pripadnici policije u SBK navodno tukli borce koji su legli na cestu izražavajući na taj način svoje nezadovoljstvo i tražeći usvajanje Rezolucije.

Dodao je također kako neće odustati i odblokirati ostale granične prijelaze i puteve dok ne usvoje njihove zahtjeve. Demobilisani borac Izudin Hodžić iz Tinje ističe da je ogorčen današnjim učešćem u blokadi petlje Šićki Brod.

"Borci su danas jadni i čemerni ljudi, bez posla, a 21 godinu nakon rata moraju se boriti za koru hljeba. Aktuelna vlast uništava sve pred sobom. Kompletno društvo dovela je pred jedan ponor, a posebno borce koji su branili ovu državu", ističe Hodžić.

Demobilisani borac Emir Sofić iz Srebrenika kaže da je na cestu zajedno sa svojim saborcima morao izaći zbog ignoriranja Vlade FBiH prema ovoj kategoriji društva.

"Izgleda da političari ne mare za borce. Mi smo 20 godina bez posla, na ulici, gladni i dočekali smo i to da su nam djeca na birou. Dok naši političari idu na more, mi smo ovdje na petlji i samo tražimo usvajanje rezolucije", dodaje Sofić.

Zbog blokade petlje Šićki Brod stvorile su se kilometarske kolone, a učesnici protesta poručuju da od svojih zahtjeva upućenih Vladi FBiH neće odustati.

Podsjećamo, veliki broj boraca koji su članovi 70 boračkih udruženja izašli su na ulice tražeći usvajanje Boračke Rezolucije u Parlamentu FBiH, a borci ostaju na ulici uprkos kiši.

Zbog protesta demobilisanih boraca i dalje je u prekidu odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M-17 Zenica-Žepče u mjestu Želeća, kao i na petlji Šićki Brod.

Kako je saopćeno iz BIHAMK-a, saobraćaj je obustavljen i na graničnim prijelazima Doljani, Bijača, Crveni Grm, Orahovlje i Zvirići.