BiH
238

Borci danas pred Vladom FBiH s porukom: Bolje vam je da do 12 sati usvojite Rezoluciju

Piše: M. N.
Sa prošlih protesta u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Sa prošlih protesta u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Borci iz svih krajeva FBiH danas organizuju proteste u kojima će ponovo zatražiti od Vlade FBiH da usvoji Rezoluciju u kojoj se nalaze tri glavna zahtjeva: jedinstven registar boraca, jedno boračko udruženje i borački dodatak. Borci će protestovati širom Fedracije BiH ispred glavnih institucija.

U Kantonu Sarajevo protesti će biti održani ispred zgrade Vlade FBiH. Na protestima će biti boračka udruženja iz KS i predstavnici boračkih udruženja iz drugih kantona. Planirano je da se oko 10 sati okupe na stadionu Koševo, odakle će krenuti prema Vladi FBiH.

Zbog najavljenih protesta danas od 11:00 sati pa do okončanja protestnih aktivnosti obustavlja se saobraćaj na dijelu ulice Alipašina (od raskrsnice s ulicom Maršala Tita do raskrsnice s ulicom Betanija - skretanje prema stadionu) i u ulici Patriotske lige (obilaznica pored stadiona).

Stanko Karlušić kazao je kako će im se danas na protestima pridružiti poljoprivrednici i penzioneri.

Kako nam je rekao Nermin Bise, jedan od boraca Savjeta branilaca, okupljanje u pojedinim gradovima je već počelo, a zvanično će krenuti od 12 sati. On se trenutno nalazi u Stocu, gdje će protesti biti održani ispred zgrade Općine u kojoj se nalazi Ured boračko-invalidske zaštite.

"Jučer smo svima dostavili svoje zahtjeve i očekujemo da nam danas do 12 daju odgovore", rekao je Bise.

Na prošlim protestima koji su održani u Sarajevu 24. aprila najavljeno je da će borci, ukoliko zahtjevi ne budu usvojeni, blokirati saobraćajnice, granične prelaze i institucije. Međutim, danas nije konkretno precizirano kakvi su im planovi.

"Njima je bolje da nas poštede rizika da se ne prehladimo. Mi smo nahlađeni od ovog režima 20 i više godina. Bolje im je da prihvate rezolucije do 12 sati", poručio je Bise.