BiH
45

Vibor Handžić pokrenuo inicijativu: Plaketa Grada Sarajeva za SFK 2000

Klix.ba
Vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva iz Naše stranke Vibor Handžić je pokrenuo inicijativu za dodjelu Plakete grada Sarajeva ženskom fudbalskom klubu SFK 2000.

Handžić smatra da je vrijeme da Grad Sarajevo prepozna sjajne rezultate ovog sportskog kolektiva te učini iskorak ka podršci ženskog sporta u našoj zajednici.

"Ispred Kluba vijećnika Naše stranke sam kao gradski vijećnik predložio da se priznanje Plaketa Grada Sarajeva dodijeli ženskom fudbalskom klubu SFK 2000, za ogroman doprinos i promociju Grada Sarajeva u oblasti sporta, kao i ogromne sportske uspjehe ostvarene kako u ovoj godini, tako i prethodnih godina. Smatram da je važno da se upornost ovih mladih i talentovanih žena prepozna u našoj zajednici, jer je upravo SFK 2000 pokazao šta se može uraditi kada se pređe preko uobičajnih stereotipa i predrasuda te pruži jedna drugačija šansa za razvoj talenata i vještina nove generacije", kazao je Handžić.

Podsjetio je da je SFK 2000 oduševio publiku sjajnom igrom protiv FC Rossiyanka iz Rusije.

"To nije prvi put, jer je SFK 2000 višestruki prvak BiH i osvajač Kupa BiH, redovni učesnik UEFA Lige Prvaka za žene, te osvajač svih međunarodnih malonogometnih turnira u regiji. Ono što je za našu zajednicu svakako najvažnije, SFK podiže novu generaciju talentovanih fudbalerki. To je jedini ženski klub u BiH koji ima odvojen rad sa seniorskim i omladinskim timom sa školom fudbala za djevojčice uzrasta od 5 do 16 godina", dodao je Handžić.

SFK 2000 osnovan je u junu 2000. godine, prvo kao sekcija „Alija Miladin“, a poslije prelazi pod okrilje muškog nogometnog kluba „SFK 2000“, koji se u međuvremenu ugasio, a ostala je ženska ekipa. SFK 2000 je najuspješniji bosanskohercegovački ženski fudbalski klub, te je dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Dodjela priznanja Grada Sarajeva se vrši dva puta godišnje, na svečanim sjednicama. Naredna će se održati 25. novembra, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.