Mađarski predsjednik Radmanoviću
0

"Vi ste Evropljani isto kao i mi"

FENA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Na margini samita OSCE-a u Kazahstanu predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se danas s predsjednikom Republike Mađarske Pálom Schmittom.

U razgovoru je konstatovano da BiH i Mađarska imaju dobre političke odnose, koje obje zemlje žele još unaprijediti, posebno na ekonomskom planu.

Predsjedavajući Radmanović zahvalio je Mađarskoj za podršku koju je ova zemlja pružala BiH u prethodnom periodu u procesu evropskih integracija, naročito za dobijanje bezviznog režima sa EU. Predsjedavajući Radmanović je ponovio da su evropske integracije nešto oko čega u BiH postoji unutrašnji konsenzus.

Predsjednik Mađarske je rekao da se Mađarska zalaže za proširenje EU, u okviru kojeg svoje mjesto imaju i sve zemlje zapadnog Balkana. "Vi ste Evropljani isto kao i mi", naglasio je predsjednik Mađarske.

Jedan od prioriteta Mađarske prilikom njenog predsjedavanja EU bit će proces priključenja svih zemalja zapadnog Balkana EU. Mađarska doživljava BiH kao "počasnog susjeda", kako se izrazio predsjednik Mađarske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se i sa šefom španske delegacije na samitu OSCE-a i zamjenikom premijera Španije Manuelom Chavesom Gonzálezom. Tema razgovora bila je evropski put BiH.

Predsjedavajući Radmanović zahvalio je Španiji za njen doprinos integraciji BiH na evropskom putu.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH prisustvovao je svečanom ručku koji je za sve šefove delegacija samita OSCE-a priredio predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH obratit će se sutra učesnicima samita, te će govoriti o zadacima i ulozi OSCE-a u budućnosti, na bazi iskustava rada i djelovanja u BiH.

Drugog dana samita očekuju se i drugi bilateralni susreti.

Samit OSCE-a na najvišem nivou održava se jedanaest godina nakon posljednjeg susreta i ima za cilj definirati strateški koncept i budućnost OSCE-a, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.