|

Nema konkretnih potvrda da će se EU širiti na Balkan

Nema konkretnih potvrda da će se EU širiti na Balkan
0
S
SRNA
2.12.2010. u 13:49
1
komentara
0

dijeljenja
Nema konkretnih potvrda da će se EU širiti na Balkan Radmanović: Balkan je barometar stabilnosti Evrope
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je većina zemalja u načelu saglasna da se Evropske unije treba proširiti na zapadni Balkan, ali da često izostaju konkretne potvrde takvog opredjeljenja.
Radmanović je tokom sastanka sa slovačkim predsjednikom Ivanom Gašparovičem na marginama sastanka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Kazahstanu rekao da je BiH na njenom evropskom putu potrebna pomoć i podrška Slovačke i drugih zemalja EU.

On je istakao da se Slovačka do sada pokazala kao iskren prijatelj BiH i zahvalio za podršku koju ova zemlja pruža BiH na njenom evropskom putu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Gašparovič je tokom razgovora istakao da je BiH dio Evrope i da se cijeli region zapadnog Balkana može posmatrati kao svojevrstan barometar stabilnosti Evrope, dodajući da je "kada je mirno na Balkanu, mirno i u Evropi".

On je poručio da će Slovačka nastaviti da pomaže i podržava BiH na njenom evropskom putu.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o bilateralnim odnosima, kao i o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH i regionu, nedavnim izborima u BiH i procesu formiranja vlasti.

Radmanović se danas sastao i sa Dalijom Gribauskaite, predsjednicom Litvanije, koja će sljedeće godine predsjedavati OEBS-om.

On je tom prilikom izrazio nadu da će Litvanija nastaviti da podržava BiH na njenom evropskom putu.

Tokom susreta bilo je riječi mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemlje i političkoj situaciji u BiH i regionu.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...