BiH
0

Vesni Pusić uručen ključ grada Bihaća

Anadolija
Delegacija grada Bihaća, predvođena općinskim načelnikom Emdžadom Galijaševićem, uručila je ministrici vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesni Pusić ključ grada Bihaća uz titulu počasnog građanina tog grada na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Na poziv prve potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova te zemlje Vesne Pusić, delegacija grada Bihaća predvođena Emdžadom Galijaševićem, općinskim načelnikom i predsjedavajućim i dopredsjedavajućim OV Bihać Romanom Jurićem i Amrom Ćehajić, u Zagrebu je danas održala sastanak sa ministricom Pusić koja je ujedno i počasni građanin grada Bihaća, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Općine Bihać.

Današnji susret potvrda je spremnosti grada Bihaća i Republike Hrvatske da zajedničkim razgovorima i dogovorima poboljšaju saradnju između najvećeg grada u USK-a koji svoj položaj i blizinu Republike Hrvatske vidi kao svoju razvojnu šansu.

Ministrica Pusić na prijemu se zahvalila načelniku Galijaševiću i svim vijećnicima u OV Bihać na ukazanom povjerenju i dodijeljenoj tituli počasnog građanina Bihaća, kojeg će, kako kaže, sa ponosom, velikom odgovornošću i predanošću obavljati u svom privatnom i javnom poslu.

"Počastvovana sam titulom koju su mi građani Bihaća ukazali i u srdačnom razgovoru sa čelnim ljudima Bihaća konstatirali smo mnogo zajedničkih interesnih tačaka koje mogu poboljšati život u obje države. Delegacija Bihaća kandidirala je nekoliko prijedloga vezanih za granični prijelaz Izačić i nastavak prekogranične saradnje i tu će Vlada RH biti podrška svima koji žele zajedničkim snagama poboljšati turističku i privrednu saradnju", kazala je Pusić.

Na sastanku se između ostalog razgovaralo održavanju poslovnog foruma hrvatskih i bosanskohercegovačkih firmi u Bihaću kojeg su zajednički ranije inicirali Ivan Del Vechio, ambasador RH u BiH i načelnik Galijašević.

Također, razgovaralo se o podršci Vlade RH Hrvatima bihaćke općine kroz podršku projektima u oblasti infrastrukture, kulture,sporta i obrazovanja.

"Ministrici Pusić skrenuo sam pažnju na granični prijelaz Izačić i protok turista tokom ljetnih mjeseci i našu želju da se prelazak turista koji posjećuju oba nacionalna parka bude brži uz poštovanje svih propisa i procedura. Također tu je činjenica da GP Izačić nije granični prijelaz prve kategorije, a od ministrice smo dobili informaciju da će još jednom kandidirati ovu problematiku. Hrvatska je partner gradu Bihaću i naša razvojna šansa i stoga smo počašćeni što u ministrici Pusić imamo iskrenog prijatelja i osobu koju itekako interesuje stanje u BiH i evropski put naše zemlje", kazao je načelnik Galijašević.