BiH
5

Članovi Predsjedništva razgovarali s hrvatskom ministricom Pusić

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva Nebojša Radmanović i Željko Komšić razgovarali su danas u Sarajevu s ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesnom Pusić, te konstatirali da je bilateralna saradnja, osim više otvorenih pitanja, dobra i prijateljska.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su inicijativu Republike Hrvatske za uspostavljanje posebnog pristupa u odvijanju integracijskog procesa BiH prema EU, koji bi omogućio značajan iskorak u pristupanju BiH Evropskoj uniji.

Hrvatska je uputila inicijativu zemljama članicama EU u kojoj se zauzima za specifičan pristup prema BiH, pri čemu bi Evropska komisija trebala imati vodeću ulogu u kreiranju novog pristupnog procesa.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da Bosna i Hercegovina ne odustaje od realizacije političkih uvjeta za nastavak evropskog puta, ali su naglasili i važnost ekonomskih i socijalnih reformi, vladavine prava, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Razmijenili su mišljenja s ministricom Pusić o mogućnostima za novi pristup EU prema BiH, koji bi uvažio njezine specifičnosti, imajući u vidu potrebu da bude otklonjen postojeći zastoj i omogućeno brže ispunjavanje uvjeta i obveza u procesu evropskih integracija.

Pusić je kazala da postoji svijest kod svih ili većine država članica da je potreban drugačiji pristup.

Također je naglasila da nema snižavanja kriterija za BiH na putu ka EU, i kazala da se ona pitanja koja sada predstavljaju prepreku za napredak BiH u evropskim integracijama, poput provedbe presude “Sejdić-Finci”, rješavaju tokom procesa približavanja EU.

Naglasila je da novi pristup prema BiH treba biti “vlasništvo” zemalja članica EU, jer je to izuzetno važno da bi ova inicijativa bila realizirana.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili zajedničku opredijeljenost da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Evropske unije i iskazali spremnost da se zajedničkim aktivnostima ubrzaju aktivnosti na tom putu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.