BiH
143

Susret Izetbegović - Josipović: Hrvatska će u tijelima EU snažno lobirati za BiH

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na bilateralnom sastanku na 17. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarali su o političkim pitanjima i potrebi da Bosna i Hercegovina što prije postane članica Evropske unije.

"Na putu ka Evropskoj uniji BiH ima punu podršku sa naše strane. Problemi sa kojima se BiH susreće na tom putu su unutarnji problemi za koje se nadamo da će se uskoro riješiti", rekao je Josipović i nastavio:

"Na nama koji smo prijatelji je da pomognemo, te da u tijelima EU snažno lobiramo za BiH".

Josipović je dodao kako mu je drago da na sajmu ima dosta izlagača iz Hrvatske te da je siguran da će nakon ovog sajma gospodarska saradnja dvije zemlje biti bolja i intenzivnija.

"Zahvalio sam se predsjedniku Josipoviću za intenzivan angažman Hrvatske po pitanju integracija BiH u Evropsku uniju. Mislim da smo bespotrebno godinama zaustavljeni na nerješavanju slučaja Sejdić-Finci", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Prema njegovim riječima, to treba biti jedan od uslova koje treba BiH da ispuni, a ne preduslov.

Sastanak je, dodao je Josipović, bio fokusiran na ekonomsku saradnju. Rekao je da je potrebno sa političkog nivoa poslati snažnu poruku privrednicima da je potrebno sarađivati.

Problemi koji se dešavaju na putu evropskih integracija Bosne i Hercegovine su unutrašnji problemi, naglasio je Josipović.

"Mi se nadamo da će se oni dogovorom riješiti. Na nama koji smo prijatelji je da pomognemo i da u tijelima Evropske unije snažno lobiramo na BiH", izjavio je Josipović.