BiH
32

Vesna Pusić: Postoji svjetlo na kraju tunela za BiH

Piše: F. V.
Vesna Pusić (Foto: FENA)
Vesna Pusić (Foto: FENA)
Ministrica vanjskih i europskih Hrvatske Vesna Pusić izjavila je uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije (EU) u Luksemburgu da će šefovi diplomatije EU danas raspravljati o Bosni i Hercegovini, suprotno ranijem planu da se ne raspravlja o pitanjima vezanim za našu zemlju.
Pusić: Pomoći BiH da ispuni kriterije
Pusić: Pomoći BiH da ispuni kriterije
Kako je kazala, zaključci su na stolu.

"Prvobitno je bilo predviđeno da se bez rasprave usvajaju zaključci. Dobro je da smo uspjeli da se raspravlja o toj temi, da je tema na dnevnom redu, da se potvrđuje evropska perspektiva BiH, ali i da se u zaključcima govori o tome da je potreban širi pristup, da je potrebna aktivna uloga evropskih institucija u tome da BiH dosegne kriterije. Mi smo baš naglasili da ne zagovaramo spuštanje kriterija, već zagovaramo proaktivan pristup, odnosno specifičan pristup koji će omogućiti da BiH te kriterije ispuni", kazala je Pusić.

U zaključcima koji se tiču BiH spominje se i aktivna uloga civilnog društva. Prema njenom mišljenju, to pitanje treba konkretizirati kako to ne bi bilo samo "ukrasna rečenica".

"Prema mom mišljenju, to znači da trebamo treba motivirati ljude koji su spremni da se angažiraju, što su pokazali svojim angažmanom u civilnoj sferi, da preuzmu odgovornosti i u ovoj izbornoj politici, gdje se kandidirate za neka mjesta, gdje čekate glasove i odgovornost da donosite odluke. Za to je potrebno pokazati da postoji svjetlo na kraju tunela, da BiH faktički može udovoljiti uvjete", naglasila je.

Upitana da li može biti dovedena u pitanje kredibilnost općih izbora u BiH, ukoliko ne bude završeno pitanje implementacije presude u slučaju "Sejdić-Finci", Pusić je podsjetila kako je to kontinuirana obaveza.

"Postojala su tri prijedloga koja nisu nerealna kako bi se to moglo implementirati. Ali ta ideja, s jedne strane, konstitutivnih naroda, te zaštite i reprezentacije manjina, je, također, nešto da je zadaća prije i nakon izbora", dodala je.

Komentirajući nedavno pismo ruskog predsjednika Vladimira Putina liderima evropskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, u kojem prijeti da će ta država biti primorana da prekine isporuku plina zbog toga što Ukrajina ne plaća račune, Pusić je rekla da svi ti događaji utječu na regiju zbog energetske situacije, diktirajući dnevni red

"Postojala je realna opasnost da teme poput BiH ispadnu sa dnevnog reda zbog te neobično važne i zastrašujuće teme na evropskom dnevnom redu. O tome ćemo svakako razgovarati. To pokazuje koliko je značajna energetska politika EU pa kroz to i položaj naše regije u alternativnim izvorima energije", zaključila je Pusić.