{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veselko i Ivo Raguž izjasnili se da nisu krivi za ratni zločin

F
19.10.2011. u 12:43
0
4
Veselko i Ivo Raguž izjasnili se da nisu krivi za ratni zločin
0
Veselko i Ivo Raguž izjasnili se da nisu krivi za ratni zločin
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH optuženi Veselko Raguž i Ivo Raguž izjasnili su se da nisu krivi.
Sud BiH potvrdio je 5. septembra optužnicu u predmetu Veselko Raguž i drugi, koja Veselka i Ivu Raguža tereti za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

U optužnici se navodi da su Veselko i Ivo Raguž od početka jula do kraja augusta 1993. u Stocu i Čapljini, za vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, Veselko Raguž kao zapovjednik 4. bojne HVO brigade “Knez Domagoj”, te Ivo Raguž kao pripadnik iste brigade, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Optuženi Veselko Raguž je, navodno, naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u protupravnom odvođenju i zatvaranju bošnjačkih civila, preseljenju bošnjačkih žena i djece, te naređivao, pomogao ili neposredno učestvovao u fizičkom zlostavljanju, nečovječnom postupanju i mučenju zatvorenih civila,odnosno nije sprječavao, niti kažnjavao takve radnje počinjene od pripadnika njegove bojne ili drugih pripadnika HVO-a nad kojima je imao stvarnu kontrolu, iako je za njih znao.

Ivo Raguž je, prema tužbenim navodima, učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: