{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veselko i Ivo Raguž izjasnili se da nisu krivi za ratni zločin

F
19.10.2011. u 12:43
0
4
Veselko i Ivo Raguž izjasnili se da nisu krivi za ratni zločin
0
Veselko i Ivo Raguž izjasnili se da nisu krivi za ratni zločin
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH optuženi Veselko Raguž i Ivo Raguž izjasnili su se da nisu krivi.
Sud BiH potvrdio je 5. septembra optužnicu u predmetu Veselko Raguž i drugi, koja Veselka i Ivu Raguža tereti za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

U optužnici se navodi da su Veselko i Ivo Raguž od početka jula do kraja augusta 1993. u Stocu i Čapljini, za vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, Veselko Raguž kao zapovjednik 4. bojne HVO brigade “Knez Domagoj”, te Ivo Raguž kao pripadnik iste brigade, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Optuženi Veselko Raguž je, navodno, naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u protupravnom odvođenju i zatvaranju bošnjačkih civila, preseljenju bošnjačkih žena i djece, te naređivao, pomogao ili neposredno učestvovao u fizičkom zlostavljanju, nečovječnom postupanju i mučenju zatvorenih civila,odnosno nije sprječavao, niti kažnjavao takve radnje počinjene od pripadnika njegove bojne ili drugih pripadnika HVO-a nad kojima je imao stvarnu kontrolu, iako je za njih znao.

Ivo Raguž je, prema tužbenim navodima, učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: