{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Veselka i Ive Raguža

F
6.9.2011. u 14:17
0
0
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Veselka i Ive Raguža
0
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Veselka i Ive Raguža
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Veselka Raguža i Ive Raguža koji se terete za ratni zločin protiv stanovništva.
U optužnici se navodi da su Veselko i Ivo Raguž od početka jula do kraja augusta 1993. u Stocu i Čapljini, za vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, Veselko Raguž kao zapovjednik IV bojne HVO brigade “Knez Domagoj”, te Ivo Raguž kao pripadnik iste brigade, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Optuženi Veselko Raguž je, navodno, naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u protupravnom odvođenju i zatvaranju bošnjačkih civila, preseljenju bošnjačkih žena i djece, te naređivao, pomogao ili neposredno učestvovao u fizičkom zlostavljanju, nečovječnom postupanju i mučenju zatvorenih civila, odnosno nije sprječavao, niti kažnjavao takve radnje počinjene od pripadnika njegove bojne ili drugih pripadnika HVO-a nad kojima je imao stvarnu kontrolu, iako je za njih znao.

Optuženi Ivo Raguž je, prema tužbenim navodima, učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: