{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Veselka i Ive Raguža

F
6.9.2011. u 14:17
0
0
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Veselka i Ive Raguža
0
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Veselka i Ive Raguža
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Veselka Raguža i Ive Raguža koji se terete za ratni zločin protiv stanovništva.
U optužnici se navodi da su Veselko i Ivo Raguž od početka jula do kraja augusta 1993. u Stocu i Čapljini, za vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, Veselko Raguž kao zapovjednik IV bojne HVO brigade “Knez Domagoj”, te Ivo Raguž kao pripadnik iste brigade, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Optuženi Veselko Raguž je, navodno, naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u protupravnom odvođenju i zatvaranju bošnjačkih civila, preseljenju bošnjačkih žena i djece, te naređivao, pomogao ili neposredno učestvovao u fizičkom zlostavljanju, nečovječnom postupanju i mučenju zatvorenih civila, odnosno nije sprječavao, niti kažnjavao takve radnje počinjene od pripadnika njegove bojne ili drugih pripadnika HVO-a nad kojima je imao stvarnu kontrolu, iako je za njih znao.

Optuženi Ivo Raguž je, prema tužbenim navodima, učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: