Tužilaštvo BiH
0

Suđenje Veselku i Ivi Ragužu počet će 14. decembra

FENA
Suđenje Veselku Ragužu i Ivi Ragužu, optuženima za zločine protiv civilnog stanovništva u Čapljini i Stocu, počet će 14. decembra ove godine, kada će biti pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi.

Na statusnoj konferenciji prije početka suđenja, Remzija Smailagić, tužiteljica Tužilaštva BiH, rekla je da planira pozvati 51 svjedoka, te u sudski spis uvesti materijalne dokaze.

Međutim, Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je tužiteljici da, radi efikasnijeg suđenja, smanji broj svjedoka koje, ako bude neophodno, može pozvati tokom izvođenja dodatnih dokaza.

Pošto se tužiteljica Smailagić na statusnoj konferenciji nije mogla izjasniti od koliko svjedoka će odustati, dogovoreno je da skraćenu listu dostavi naknadno.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Veselko Raguž, nekadašnji zapovjednik Četvrte bojne “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Ivo Raguž, pripadnik iste brigade, u julu i augustu 1993. godine, za vrijeme oružanog sukoba Armije BiH (ABiH) i HVO-a, učestvovali su u zločinu nad zatvorenim civilima u Stocu i Čapljini.

Veselko Raguž je, kako je navedeno u optužnici, “naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao” u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila, te preseljenju bošnjačkih žena i djece, kao i u fizičkom zlostavljanju i mučenju zatvorenih civila u tim gradovima.

Na teret mu je stavljeno da takve radnje – iako je znao za njih – nije spriječio, niti je kaznio pripadnike brigade kojom je komandovao, a ni druge vojnike HVO-a nad kojima je imao stvarnu kontrolu.

Ivo Raguž je optužen da je učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila.

Odbrana optuženog Veselka Raguža kazala je da namjerava pozvati oko 20 svjedoka, dok dbrana Ive Raguža planira saslušati 10 svjedoka. Optuženi se brane sa slobode.

Dogovoreno je da se tokom jednog suđenja saslušaju po tri svjedoka, a prvi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani 12. januara 2012. godine, prenosi BIRN Justice Report.