BiH
13

Veseli maturanti širom BiH plesali za obaranje Ginisovog rekorda

Pišu: A. Dž. i E. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Maturantski ples u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Više od pet hiljada maturanata u šest bh. gradova zaplesalo je danas, tačno u 12 sati, uz Straussovu kompoziciju "Fledermauss-Quadrille".

Maturanti iz naše zemlje tako su se pridružili svojim vršnjacima iz 90 drugih evropskih gradova. Više od hiljadu sarajevskih maturanata na Trgu Djece Sarajeva otplesalo je quadrillu u lovu na Ginisovog rekod. Odjeveni u žute i plave majice kreirali su najveću živu zastavu BiH i oduševili sve građane.

Nakon intorniranja bh. himne, na ovogodišnjoj centralnoj manifestaciji u Sarajevu maturante su pozdravili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar za mlade, nauku i obrazovanje KS Damir Marjanović, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedzad Koldžo, te članovi Uprave ASA Prevent grupacije.

Svi su im poželjeli sve najbolje, puno zdravlja, sreće i da nastave školovanje. Komšić im je rekao da sada ulaze u svijet odraslih koji nije tako lijep kao ovaj dosadašnji i da je vrijeme da shvate koliko je obrazovanje važno.

Ministar Marjanović im je poručio da postoji vrijeme za govore i za djela i da je ovo vrijeme za djela i da su ga oni tome naučili.

Impresioniran onim što je vidio, Koldžo je priznao da je ostao bez teksta. "Želim vam da doprinesete da BiH postane bolja i prosperitetnija i onakva kakva želimo da bude", rekao je načelnik Općine Novo Sarajevo što su maturanti pozdravili aplauzom.

Direktor plesnog kluba Romantik, Vedran Marčeta, kazao je da je u 12 sati plesalo preko 35.000 maturanata širom Evrope, što je, prema njegovim riječima, fascinantna stvar i globalna poruka da je riječ o projektu koji treba nastaviti.

"Nadam se da smo oborili Guinessov rekord, a i ako nismo, napravili smo odličnu zabavu. Sve je puno mladosti, muzike i veselja i to je ono što je suština manifestacije", kazao je Marčeta.

Maturantsku paradu u BiH su prije sedam godina pokrenuli Akademija plesnog pokreta u BiH i plesni klub Romantik.

Oko stotinu maturanata srednjih škola iz Zenice danas je na Trgu Alije Izetbegovića plesalo maturantski ples.

Maturante su aplauzima pozdravili brojni Zeničani koji su došli podržati maturante u obaranju Ginisovog rekorda u sinhronizovanog plesu.