BiH
4

U Sarajevu danas "Maturantska parada 2013"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na Trgu djece Sarajeva danas će biti održana "Maturantska parada 2013". Sarajevski maturanti, zajedno s maturantima iz šest bosanskohercegovačkih i 90 evropskih gradova, tačno u podne zaplesat će uz Straussovu kompoziciju "Fledermauss-Quadrille".

U Bosni i Hercegovini Maturantsku paradu su prije sedam godina pokrenuli Akademija plesnog pokreta u BiH i plesni klub Romantik, a ove godine predviđa se prisustvo više od 5.000 maturanata.

ASA Prevent grupacija tradicionalno podržava Maturantsku paradu u Bosni i Hercegovini, osiguravajući svim učesnicima majice i kišobrane uz koje će izvesti svoju koreografiju.

Radnici Prevent Safetya iz Goražda ove godine su sašili 1.000 plavih i 1.000 žutih majica u kojima će maturanti u glavnoj pješačkoj zoni Sarajeva, Goražda, Zenice, Tuzle, Travnika, Bihaća i Trebinja, vođeni bubnjevima i pištaljkama, otvoriti 1.000 bijelih kišobrana koje je osigurala ASA grupacija.

"Željeli smo svim učesnicima Maturantske parade osigurati dovoljan broj rekvizita za koreografiju u nadi da će zajedno s kolegama iz ostalih gradova Europe i ove godine oboriti Guinnessov rekord u sinhronizovanom plesu. Plave i žute majice u kombinaciji s bijelim kišobranima imaju posebnu simboliku. Naime, to su boje naše države i učesnici na centralnoj manifestaciju u Sarajevu će na Trgu djece Sarajeva koristeći ove rekvizite napraviti zastavu Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Odjela za korporativne komunikacije ASA Prevent grupacije.

Na ovogodišnjoj centralnoj manifestaciji u Sarajevu maturante će pozdraviti član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar za mlade, nauku i obrazovanje KS Damir Marjavović, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedzad Koldžo, te Uprava ASA Prevent grupacije.

"Maturantska parada 2013" počinje u 12.00 sati na Trgu djece Sarajeva, a okupljanje maturanata je u 10.30 sati na Trgu Oslobođenja Alija Izetbegović.