BiH
6

Venecijanska komisija traži veći stepen nezavisnosti pravosuđa

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tematski sastanak Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan danas u Bruxellesu na visokom nivou bio je od iznimne važnosti za nastavak daljnjeg procesa u toj oblasti, istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Bakir Dautbašić, šef radne grupe za pravosuđe i unutrašnje poslove.

On je naveo kako su od posebne važnosti bile smjernice na koje su ukazali eksperti Evropske komisije za demokratiju kroz pravo (Venecijanske komisije). 

U tom kontekstu razmatrane su izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH. 

"Eksperti Venecijanske komisije naglasili su važnost i u tom kontekstu dali sugestije da se rješenja urade na tragu najboljih evropskih praksi, o kojim su upoznali učesnike. Njihov stav je da se mora osigurati još veći stepen nezavisnosti. Stoga kao takav prijedlog da se glavni tužioci biraju u parlamentima i skupštinama, odnosno zakonodavnim tijelima smatraju da nije prihvatljiv", naglasio je Dautbašić. 

Bilo je govora i o zakonu o sudovima, gdje su, navodi Dautbašić, visoki zvaničnici Venecijanske komisije iskazali spremnost da se uključe sa svojim stručnim mišljenja kako bi se došlo do kvalitetnih rješenja. 

"Nije se suviše otvaralo to pitanje, ali je načelno otvoreno i o njemu razgovarano na tematskom sastanku", istakao je Dautbašić.

Na sastanku u ime BiH su učestvovali zvaničnici VSTV-a, Suda i Tužilaštva BiH, Federalnog ministarstva pravde, Ministarstva vanjskih poslova BiH, predstavnici Brčko distrikta, kao i ambasador BiH pri EU Igor Davidović. 

Plenarna sjednica o Strukturalnom dijalogu između EU i BiH na visokom nivou planirana je za 13. maj u Sarajevu.

Kako je dogovoreno na posljednjem sastanku početkom marta i na sjednici 13. maja će u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu kao jedno od centralnih pitanja biti i borba protiv korupcije i vladavina prava, kao dvije oblasti u okviru koje je proširen razgovor između EU i BiH.  

U okviru ovog dijela planirano je i učešće predstavnika nevladinog sektora i organizacija civilnog društva. 

Kako je istakao Dautbašić na plenarnoj sjednici u Sarajevu bit će razgovora i o saradnji policije i tužilaštava.