|

Veliki skup na Bobovcu u znak sjećanja na bosansku kraljicu Katarinu Kosaču

Veliki skup na Bobovcu u znak sjećanja na bosansku kraljicu Katarinu Kosaču
534
F
FENA
26.10.2019. u 16:59
169
komentara
534

dijeljenja
1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-bojnik Ivica Jerkić i vojni biskup mons. dr. Tomo Vukšić predvodili su danas katolike, pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na šesnaestom vojno-redarstvenom molitvenom pohodu "Molitva za Domovinu" na Bobovcu.
Na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, hodočastio je velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa, uz prisustvo predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, uzvanika svih nivoa vlasti među kojima i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i drugi.

Pored katolika pripadnika MO i OS BiH, među kojima su bili i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i generali Tomo Kolenda i Marko Stojčić, prisutni su bili i glavni vikar Vojnog ordinarijata Republike Slovenije i glavni vikar Vojnog ordinarijata MO BiH Željko Čuturić, te predstavnici policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim nivoima.

Također, u molitvenom pohodu su sudjelovala i 22 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, kao i pripadnici međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u Bosni i Hercegovini.

Pohod je započeo molitvenom procesijom hodočasnika od rijeke Bukovice do Bobovca, gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup metroplit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobra 1478. godine, s ciljem ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

Ovogodišnji pohod bio je osamnaesti "Molitveni dan za Domovinu" Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i šesnaesto vojno hodočašće na Bobovac, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.
Prijavi grešku


Komentari (169)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...