{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veliki naučni uspjeh tuzlanskih gastroenterologa

5.1.2014. u 11:08
8
22
Veliki naučni uspjeh tuzlanskih gastroenterologa
8
Kao jedan od novogodišnjih poklona za uposlene u Odjelu gastroenterologije i hepatologije Klinike za interne bolesti UKC Tuzla, te za ljubitelje medicinske nauke u UKC Tuzla, stigla je i obavijest o prihvatanju rada pod nazivom "FibroTest/Fibrosure for significant liver fibrosis and cirrhosis in chronic hepatitis B: a meta-analysis” za publikaciju u prestižnom međunarodnom časopisu American Journal of Gastroenterology (AJG).
Ova iznimno vrijedna publikacija je plod međunarodne saradnje tima istraživača, pod vodstvom doc.dr.sc. Nermina Salkića, te mr.sc.dr. Predraga Jovanovića i dr. Majde Brčić iz UKC Tuzla, kao i doc.dr.sc. Gorana Hausera iz KBC Rijeka.

Radi se o tzv. metaanalizi, vrhunskom tipu naučne publikacije koji objedinjuje nalaze i rezultate više različitih studija kako bi se došlo do što preciznijih dokaza o djelovanju terapije ili dijagnostičkoj snazi nekog testa. U ovoj metaanalizi dijagnostičkih testova, obrađenoj po najzahtjevnijoj metodologiji Cochranove grupe, inicijalno je obrađeno 1.134 studije, a u finalnu obradu je uvršteno njih 16 sa 2.494 ispitanika. Praktična vrijednost ove meta-analize je što pokazuje pravu vrijednost jednog od najrasprostranjenijih testova za fibrozu jetre u hepatitisu B.

O kvalitetu ovoga rad svjedoči i završna ocjena Uredništva časopisa AJG, u kojoj se navodi da se radi o najbolje urađenoj metaanalizi na ovu temu ikada do sada, a o značaju ovog uspjeha govore i činjenice da je ovo prva ikada publicirana metaanaliza iz BiH, prva dijagnostička i treća metaanaliza uopšte publicirana iz zemalja Balkana, te jedna od samo 17 objavljenih dijagnostičkih metaanaliza pripremljenih po Cochran metodologiji u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: