BiH
18

Veliki broj pacijenata u Hitnoj pomoći: Nagle vremenske promjene loše utječu na zdravlje

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Oscilacije u temperaturama utječu negativno na zdravlje građana. U JU Dom zdravlja KS najviše je pacijenata koji se žale na virozu, dok se u JU Hitna pomoć KS, osim njih, javljaju i hronični bolesnici.

U Hitnu pomoć javljaju se najčešće pacijenti koji imaju koštano-mišićna oboljenja kao što su bolovi u krstima, išijas, upala mišića i slično.

"U posljednja 72 sata najviše je bilo pacijenata sa koštano-mišićnim oboljenjima. Također, osobe koje imaju glavobolje teško podnose ove promjene vremena i to su vodeća oboljenja kod odraslih. Kada su u pitanju djeca do 14 godina, tu su aktuelne upale dišnih puteva, bolovi u grlu, bronhitis i kijavica", rekla je za Klix.ba Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Pacijenti koji su imali lomove kostiju, osjete da će doći do promjene vremena na dan ili dva ranije, jer im se već tada pojave bolovi.

"Svi ti pacijenti već imaju terapiju, piju antireumatike, a djeca koriste inhalatore. Ako simptomi ne prođu tada se javljaju u Hitnu pomoć jer smo ustanova koja radi i tokom noći. Ono što je bitno jeste da se ishrana prilagodi sezoni. Još ima sezonskog voća i povrća koje je lagano za organizam i treba ga koristiti. Trebamo voditi računa o zdravlju", kazala je Softić Taljanović.

Srčani bolesnici također moraju koristiti svoju terapiju redovno i pripaziti se ovih dana, te se ne smiju izlagati većem fizičkom naporu.

U JU Dom zdravlja KS povećan je broj pacijenata sa virozama, a najveći broj pacijenata čine djeca predškolskog i školskog uzrasta.