BiH
76

Povećan broj pacijenata u domovima zdravlja KS zbog viroze

Piše: M. N.
Nagle promjene temperatura i vremenskih uvjeta utječu na ljudski organizam negativno. Osim što često utječe na raspoloženje u smislu da postanemo razdražljivi, velike temperaturne razlike iz dana u dan utječu i na slabljenje imunog sistema.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

U KS povećan je broj pacijenata koji se žale na temperaturu, glavobolju, bolove u grlu i mišićima, kijavicu i kašalj. Najveći broj pacijenata u Domovima zdravlja su učenici i djeca predškolske dobi.

"Sve je manji broj pacijenata koji se žale na crijevnu infekciju. Oni su se žalili na dijareju i povraćanje, a sada je povećan broj vizora. Pacijenti se žale na hunjavicu, a najviše pacijenata ima Pedijatrijska služba", rekao je za Klix.ba Arman Šarkić, portparol J.U. Dom zdravlja KS.

Ljekari su istakli kako je ovo normalna pojava u ovom periodu godine, a s obzirom na to da je počela školska godina, viroza se širi lakše.

Ljekari savjetuju da se imunitet ojača unošenjem svježeg voća i povrća koje je bogatom vitaminom C, jer je vitamin C najbolje sredstvo za jačanje imuniteta. Također, preporučuju uzimanje meda, kao jednog od najzdravijih lijekova za sve vrste bolesti. Preporučuje se i boravak na svježem zraku, vjetrenje prostorija, te pojačane higijenske mjere (češće pranje ruku, higijena prostorija i sl.), kao i unošenje tečnosti . Pacijentima koji boluju od horničnih oboljenja savjetuje se da koriste redovno propisanu terapiju.

U periodu velikih vrućina, savjetuje se da izbjegavate izlazak vani u periodu od 11 do 17 sati, a ukoliko morate izaći, prilagodite odjeću, prekrijte glavu i ponesite vodu za osvježenje.