Brojni gosti iz regije
492

Veliki broj građana stigao na Igman: Obilježena 81. godišnjica čuvenog Igmanskog marša

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Na planini Igman, tačnije na Velikom polju, danas je obilježena 81. godišnjica Igmanskog marša, jednog od najvažnijih događaja ukoliko se govori o Narodnooslobodilačkoj borbi za vrijeme Drugog svjetskog rata.
Na Igmanu su se i ove godine okupili članovi antifašističkih udruženja iz regije, ali i članovi SABNOR-a Bosne i Hercegovine. Pored njih, na Igmanu se i ove godine mogao primijetiti i veliki broj mlađih naraštaja koji su odlučili uz roditelje i druge članove porodice obilježiti ovaj važan datum iz naše historije.

Kao i prethodnih godina Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo nosilac je aktivnosti organizacije tradicionalnog pohoda i prigodnog programa na Igmanu.

Još ranije, predsjednik Organizacionog odbora Ibrahim Durmo je izjavio da interes za ovu manifestaciju raste, iz godine u godinu. Ovaj put na Igman su stigli sudionici iz raznih dijelova BiH, susjednih zemalja, ali i Austrije, Njemačke te Italije.

Nakon dolaska na Igman, kolona se formirala na lokalitetu Brezovača odakle su okupljeni stigli na Veliko polje gdje su položili cvijeće i vijence na glavni spomenik. Na tom mjestu upriličena je i svečanost, a javnosti se obratio i Albin Pibernik, najmlađi sudionik marša 1942. godine.

Albin Pibernik (Foto: T. S./Klix.ba)
Albin Pibernik (Foto: T. S./Klix.ba)

Igmanski marš je vojna operacija iz Drugog svjetskog rata, kada su borci Prve proleterske brigade iz opsade jakih njemačkih snaga na Romaniji krenuli u proboj prema Sarajevu. Njihov plan je bio da se domognu tada oslobođene Foče. Proboj je započeo 25. januara. Za dva dana su došli u Sarajevsko polje. Najteži dio je bio početak uspona na Igman.

Prelaz preko Igmana je izveden noću između 27. i 28. januara, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći. Taj marš je postao legendaran po 40 teško promrzlih boraca koji su prebačeni na liječenje u Foču, gdje su podnijeli nadljudske bolove amputiranja promrzlih dijelova tijela bez narkoze.