Zavirite u prošlost
100

Kako je izgledalo obilježavanje Igmanskog marša prije 45 godina: Kolone iz Sarajeva i vojnički grah

V. K.
Titova ulica prije 45 godina (Foto: Mirza Ljubuškić)
Na Velikom polju na Igmanu danas se obilježava 81. godišnjica Igmanskog marša, jedne od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodnooslobodilačke borbe.

Kao i prethodnih godina i ove će se godine na Igmanu okupiti brojni članovi antifašističkih udruženja, ali i svi oni građani koji tekovine antifašizma osjećaju kao dio svog postojanja.

Povodom obilježavanja godišnjice, bivši predsjednik Komisije za propagandu Gradskog planinarskog saveza i višestruki učesnik obilježavanja Igmanskog marša Mirza Ljubuškić za Klix.ba opisao je, uz adekvatne fotografije, kako je izgledalo obilježavanje Igmanskog marša prije 45 godina.

"Bosanskohercegovački planinari u saradnji sa SUBNOR-om organizovali su pohod stazama Igmanskog marša kako se ne bi zaboravio ovaj važan događaj iz 1942. godine. Brojni planinari, preživjeli borci i simpatizeri svake subote uoči 27/28. januara okupljali su se u ranim jutarnjim satima na platou ispred Doma armije u Sarajevu. Nakon postrojavanja marševske kolone kretalo se ulicom Maršala Tita do Zemaljskog muzeja gdje su čekali autobusi, koji su učesnike vozili do Plandišta kod Blažuja", naveo je.

Tu su se ponovno formirale marševke jedinice koje su se, poslije polaganja vijenaca na spomen-obilježje, penjale strmim usponom do Brezovače. Tu se na spomenik borcima učesnicima Igmanskog marša polagalo cvijeće i nudio čaj za okrepljenje.

Kolona je nastavljala put do Velikog polja gdje je bila centralna proslava. Nakon pozdrava prisutnima, jedan od živih učesnika Igmanskog marša bi se obratio skupu i evocirao sjećanja na događaje iz 1942. godine. Odala bi se počast žrtvama ovog događaja, a u okviru kulturno-umjetničkog programa učesnici su bili posluženi i nezaobilaznim vojničkim grahom. Interesantno je da su svake četvrte godine planinari organizovali pohod kompletnom dužinom Igmanskog marša od Semizovca do Foče koji je trajao nekoliko dana", pojašnjava.

Također, ističe kako su bosanskohercegovački planinari svake godine, što je bila tradicija, na prigodan način obilježavali memorijalne staze iz NOB-e. Osim Igmanskog marša tu su bili još Kozaračka transverzala, transverzale Sutjeska, Sloboda (maršruta Kalinovik –Žabljak), Pertizanske bolnice (maršruta Duvno - Makljen) a najveći pohod bio je "Bratstvo - jedinstvo" koji se sastojao od devet transverzala ukupne dužine 1.000 km od Bihaća do Žabljaka. Organizovan je u spomen slavnih bitaka NOB-e tokom IV i V neprijateljske ofanzive.