Zagađenje
116

Velike mrlje na Jablaničkom jezeru uznemirile građane, reagovali civilna zaštita i policija

Piše: I. Č.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Na Jablaničkom jezeru, tačnije između Čelebića i Ostrožca, pojavile su se dvije velike mrlje, koje su mještani jutros prijavili nadležnim organima. Još uvijek nije utvrđeno o kakvim mrljama je riječ, tj. o kakvoj materiji je riječ.

Iz Federalne uprave civilne zaštite su nam kazali da su jutros dobili dojavu o sumnjivim mrljama u Jablaničkom jezeru, te da su obavijestili Civilnu zaštitu Općine Konjic i Policijsku upravu Konjic.

"Obavijestili smo policiju, a policija je uradila uviđaj i napravila zapisnik. Nadležni organi će sutra ujutro poduzeti sve potrebne radnje, uzeti uzorke, poslati na analizu i nastaviti proceduru onako kako je to neophodno", kazala je Majda Kovač u ime FUCZ za Klix.ba.

Istakla je da se sumnja da je riječ o fekalnim vodama, te da je obaviještena i Sanitarna inspekcija Općine Konjic. Prema našim saznanjima, uz ostalo se sumnja da je riječ o naftnoj mrlji, što je nadležnost entitetske inspekcije za vode.

Policija je obišla teren, a sada će postupati po službenoj dužnosti i proslijeđivat nadležnim tužilaštvima.

"Dobili smo od građana informaciju da ima neka sumnjiva mrlja na jezeru u Čelebićima. Izašli smo na teren i utvrdili da mrlja zaista postoji. Dalje smo obavijestili nadležne službe", kazali su nam iz Operativnog centra PU Konjic.

Kako nezvanično saznajemo, policija je napravila službenu zabilješku koju treba poslati nadležnom inspektoru.