|

Velike mjere obezbjeđenja u Srebrenici

Velike mjere obezbjeđenja u Srebrenici
13
Klix.ba
11.11.2015. u 08:59
77
komentara
13

dijeljenja
Velike mjere obezbjeđenja u Srebrenici Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Veliki broj pripadnika MUP-a RS-a, pripadnika specijalnih jedinica i sigurnosnih agencija prisutno je jutros u Srebrenici i obezbjeđuju prilaze ovom mjestu uoči današnjeg početka dvodnevne Investiciono-razvojne konferencije.
Veliko obezbjeđenje je na ulicama i putevima koji vode ka Srebrenici. Kontrolišu se sva vozila i putnici koji dolaze u Srebrenicu, a saobraćaj teretnih vozila putevima u cijeloj regiji Birač danas je zabranjen.

Za saobraćaj su zatvorene i ulice u centru ovog gradića, gdje bi trebalo da se parkiraju vozila učesnika konferencije.Zbog izmijenjenog režima saobraćaja škole u Srebrenici danas ne rade, kao i neke ustanove i firme.

Konferenciji će prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić sa većom grupom investitora, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te veći broj ministara, predstavnika zemalja iz regiona, ambasadora i predstavnika kompanija i međunarodnih organizacija u BiH.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba


Od 10 sati očekuje se pristizanje učesnika konferencije koji će po okupljanju proći centrom Srebrenice, a konferencija bi trebalo da počne u 11.00 sati nastupom srebreničkog dječijeg hora "Superar".

Dvodnevna konferencija bit će održana u Kulturnom centru, koji je djelimično rekonstruisan za održavanje ovog skupa.

Organizator konferencije je općina Srebrenica, a najveću materijalnu pomoć za njeno pripremanje i održavanje obezbijedio je UNDP. Očekuje se da će ovom skupu prisustvovati više od 300 učesnika.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je da očekuje pozitivne rezultate konferencije, ali da se ne može očekivati da na ovom skupu budu riješeni svi problemi i potrebe ove lokalne zajednice.

"Bit ćemo zadovoljni ako se riješi pitanje naplate naknade za potopljeno zemljište koje već 25 godina ne uplaćuje Hidroelektrana 'Bajina Bašta'. Premijer Vučić je najavio da će to pitanje biti riješeno i da se definiše status banje 'Guber' kako bi se nastavili građevinski radovi i turističko-zdravstveni kapaciteti te firme počeli ponovo raditi", rekao je Duraković.

On je izrazio očekivanje da će osim ovih pitanja, podršku učesnika konferencije dobiti i infrastrukturni projekti ove općine, kao i neki projekti proširenja i izgradnje novih prerađivačkih kapaciteta u tri definisane industrijske zone, i da će to dovesti do otvaranja bar 50 do 100 novih radnih mjesta u narednoj godini.
Prijavi grešku


Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...