BiH
6

Počinje investicijska konferencija u Srebrenici: Regionalna saradnja za zajednički napredak

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ovih dana Srebrenica će ponovo biti centar događanja i medijske pažnje. Prvi put to neće biti radi obilježavanja 11. jula i sjećanja na genocid, već konferencija koja bi ovom gradu i okolini mogla značiti nadu u bolje sutra.

Naime, u Srebrenici će danas i sutra biti održana investicijska konferencija uz učešće najviših dužnosnika BiH i zemalja regije.

Što se tiče samih projekata, u Srebrenici kažu da bi željeli oporaviti posrnulu poljoprivredu, pokrenuti preduzeća koja su ranije upošljavala stotine ljudi, a danas stoje.

Cilj konferencije je bolji život i bolja budućnost za sve one koji žive u ovom gradu i povratak onih koji su možda željeli biti u Srebrenici, ali nisu imali posla.

Konferenciji će prisustvovati sva tri člana Predsjedništva BiH, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Slovenije Borut Pahor i predsjednik Makedonije Gorge Ivanov.

Konferenciji će prisustvovati i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, a pozvano je i 30-ak ambasadora.

Investiciono-razvojna konferencija u Srebrenici ima regionalni značaj, a cilj je, kako je ranije najavljeno, da devastirani objekti budu stavljeni u funkciju, da investicije koje su zaustavljene budu deblokirane, poput projekta Banje Guber te otvaranja i izgradnje triju novih pogona u Potočarima i mini industrijske zone u Skelanima.

Najviše pažnje pobuđuje dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je obećao da će građani Srebrenice i drugih podrinjskih općina imati itekakve koristi od ove konferencije.