Čeka se odluka Parlamenta
0

Velika podrška priključenju Olova Kantonu Sarajevo

Piše: Nedžad Jamaković
Olovo
Olovo
Čak 54 posto naših čitalaca podržava pripajanje Olova Kantonu Sarajevo, dok je protiv njih 37 posto. Devet posto čitalaca nisu se opredijelili ni za ni protiv. U anketi je glasalo ukupno 7.775 čitalaca portala Sarajevo-x.com.

"Redovno pratim anketu na vašem portalu i drago mi je da većina čitalaca podržava pripajanje Olova Kantonu Sarajevo", rekao je u razgovoru za Sarajevo-x.com Nusret Sirćo, zastupnik Stranke za BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH.

On je sa svojim kolegom iz SDA Mirsadom Zaimovićem predložio zastupnicima Doma da izglasaju administrativno izmještanje općine Olovo iz Zeničko-dobojskog i pripajanje Sarajevskom kantonu.

Sirćo i Zaimović su se pritom pozvali na interese mještana Olova koji su značajno udaljeni i komunikacijski slabo povezani sa sadašnjim kantonalnim sjedištem Zenicom, dok s najbližim centrom, Sarajevom, oduvijek imaju logičnije i bliže saobraćajne, administrativne i druge društvene veze. Oni su i iznijeli ovaj prijedlog na osnovu inicijative Općinskog vijeća Olovo.

"Imamo situaciju da je dosta građana Olova zbog loših ekonomskih uslova preselilo u Kanton Sarajevo. Sad se naselje Orahov Brijeg kod Sarajeva zove "Olovski Brijeg". Imamo informacije da dva razreda osnovaca iz Olova idu u školu u Vogošću, dok je 14 učenika iz Olova samo od početka ove školske godine ispisano iz centralne olovske osnovne škole jer su otišli živjeti s roditeljima u KS. Ako se nešto ne poduzme doći ćemo u situaciju da će područje općine Olovo ostati pusto", rekao nam je Sirćo.

On je dodao kako će zastupnici Doma naroda Federalnog parlamenta 15. aprila razmatrati ovo pitanje, te se nada kako će ishod biti pozitivan.

"Imam informacije da postoji politička volja da se podrži zahtjev građana Olova", najavio je Sirćo.

Građane Olova podržat će i još jedan zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji je ujedno i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, Miro Lazović.

On ističe kako razumije građane Olova te će ih podržati "jer ne može biti protiv volje naroda zahvaljujući čijim glasovima i sjedi u Domu naroda".

"Njihova inicijativa nije jedina, postoji i zahtjev Općine Vareš za pripajanjem Kantonu Sarajevo, dok sličnih inicijativa ima i u Zapadno-hercegovačkom kantonu. Sve to ukazuje da postojeće ustavnopravno i teritorijalno uređenje u BiH valja mijenjati, što svakako podrazumijeva ukidanje kantona i entiteta te uspostavljanje drukčije teritorijalne organizacije", zaključio je Lazović.