{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijen prijedlog o pripajanju Olova KS-u

F
29.4.2010. u 14:36
0
38
Odbijen prijedlog o pripajanju Olova KS-u
0
Odbijen prijedlog o pripajanju Olova KS-u
Parlament FBiH
Zakon kojim je predlagano administrativno izmještanje općine Olovo iz Zeničko-dobojskog u Sarajevski kanton nije dobio većinsku podršku delegata na današnjoj sjednici Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Predlagači ovog zakona su bili poslanici iz Predstavničkog doma Nusret Sirćo i Mirsad Zaimović.

Nakon što je zakon odbijen, u holu ispred skupštinske sale uslijedile su polemike između predlagača Sirće (Stranka za BiH) i delegata Svetozara Pudarića, inače člana Socijaldemokratske partije BiH, koji je danas bio među protivnicima zakona.

Pudarić je optužio rukovodstvo olovske općine i Stranku za BiH da su nahuškali građane na inicijativu o administrativnom izmještanju njihove općine u Sarajevski kanton iako to, po Pudarićevom mišljenju, ne bi riješilo njihove egzistencijalne probleme.

Sirćo je, pak, odbacio Pudarićeve navode o politikantstvu u ovom slučaju i dodao da je jedina namjera bila da mještani riješe dugogodišnje probleme koje trpe zbog sadašnje administrativne pripadnosti Zeničko-dobojskom kantonu.

Načelnik Općine Olovo Alija Hadžiabdić, kadar Stranke za BiH, također se uključio u polemiku, rekavši da Pudarić priča priče "za djecu iz vrtića".

Predlagač Sirćo je još rekao Pudariću da je danas Dom naroda glasao protiv mještana Olova i dodao da zbog toga SDP, čiji su članovi bili među delegatima protivnicima zakona, vjerovatno neće dobiti nijedan glas u Olovu na predstojećim izborima u BiH.

Zakon o izmještajnju Olova u adminstrativnu nadležnost Sarajevskom kantonu već duže je bio u parlamentarnoj proceduri.

Kao njegov predlagač uvijek se pojavljivao poslanik Sirćo, a u najnovijoj proceduri i njegov kolega u Predstavničkom domu Mirsad Zaimović.

Predlagači su se pozivali na interese mještana Olova.

Mještani trpe brojne probleme i neugodnosti zbog sadašnje pripadnosti Zeničko-dobojskom kantonu, naročito kod liječenja ali i bilo kojeg drugog administrativnog posla ili dužnosti jer su, zbog sadašnjih putnih komunikacija, prinuđeni da duže putuju u Zenicu koja im je udaljenija od Sarajeva i da često na tom putu prolaze prvo kroz Sarajevo pa nastavljaju u sadašnje kantonalno sjedište.

Sve im se to dešava iako su oduvijek bili upućeniji na najbliži centar, Sarajevo, s kojim su imali bolje geografske, privredne, komunikacijske i mnoge druge društvene veze. Posljedica sadašnjeg stanja je iseljavanje građana iz Olova, navodili su predlagači odbačenog zakona.

Sjednica Doma naroda je nastavljena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: