Ponovljeni zahtjevi
0

Stanovnici Olova žele pripajanje Kantonu Sarajevo

FENA
Načelnik općine Olovo Alija Hadžiabdić kazao je danas u Sarajevu da će stanovnici Olova istrajati u namjeri da Općina administrativno pripadne Kantonu Sarajevo i naglasio da su njihova elementarna ljudska prava trenutno ugrožena zbog odluke kojom Olovo trenutno pripada Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

S tim u vezi Hadžiabdić se na pres-konferenciji, u ime građana općine Olovo, založio da zastupnici Doma naroda Federalnog parlamenta što prije podrže zakon o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim jedinicama koji podrazumijeva neškodljivo izdvajanje Općine Olovo iz ZDK-a i pripajanje Kantonu Sarajevo.

Kao glavni argument za takav zahtjev naveo je da općina Olovo geografski pripada Sarajevskoj regiji po svim kriterijima, ali da je po najnovijoj administrativnoj podjeli BiH Olovo u sastavu ZDK-a. On kaže da su zbog trenutne situacije najviše pogođeni stanovnici Olova koji imaju potrebu za zdravstvenom zaštitom.

Hadžiabdić ističe da je stanovnicima općine Olovo bliže i jeftinije liječenje u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, ali da im se to često dovodi u pitanje jer prema trenutnoj situaciji pripadaju kantonalnoj bolnici u Zenici. Stoga su građani prisiljeni putovati u Zenicu koja je od Olova udaljena 120 km i to prvo dođu u Sarajevo, a onda nastave 70 km do Zenice.

Na današnjoj pres-konferenciji istaknuto je da je situacija dodatno otežana zbog činjenice što ne postoji niti redovna autobuska linija na relaciji Olovo - Zenica.

"Vrhunac sarkazma i 'brige' za stanovništvo općine Olovo je uvođenje kombi-bus linije kapaciteta osam sjedišta jedanput sedmično, koja bi trebalo da riješi problem odlaska svih pacijenata u kantonalnu bolnicu Zenica,“ istaknuto je danas.

Zastupnik u Federalnom parlamentu Nusret Sirćo i jedan od supotpisnika zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim jedinicama kojim je predviđeno izdvajanje Olova iz ZDK-a kaže da je taj zakon usvojio Predstavnički dom, da je izjašnjenje o prijedlogu tog zakona u Domu naroda bilo planirano za 15. septambar 2009. pa odgođeno za 90 dana. Međutim, kaže on, ta tačka odtad više nije bila predmet razmatranja Doma naroda FBiH.

Sirćo kaže da bi Općinsko vijeće Olova to pitanje trebalo da razmatra na sjednici planiranoj za 24. februar te da će od toga ovisiti dalji potezi. On ponavlja da "još ima pravnih načina za rješavanje tog pitanja".

Općina Olovo, po svim kriterijima, pripala je 1959. godine Sarajevu, a po poslijeratnoj administrativnoj podjeli - pripala je ZDK-u. Općina Olovo trenutno ima oko 12.000 stanovnika, a zbog njenog trenutnog statusa, naglašeno je, u posljednje tri do četiri godine napustilo ju je oko 3.000 ljudi.