BiH
148

Velika novogodišnja zabava za djecu u Domu mladih uz članove Malog Magacin Kabarea

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U subotu, 27. decembra, u 12 sati u Domu mladih će biti održana velika novogodišnja zabava za djecu, koja je svojevrsni poklon polaznika škole glume Mali Magacin Kabare (MMK) djeci Sarajeva.

Riječ je o besplatnoj novogodišnjoj zabavi u sklopu koje će biti predstavljen rad Malog Magacin Kabarea, a mališani i njihovi roditelji će imati priliku uživati u koncertu gitare, koncertu rock benda Malog Magacin Kabarea i projekciji filma koji su radili članovi MMK, mjuzikla "Ljubav".

Glumica Zana Marjanović, članica Magacin Kabarea, je naglasila kako je ovaj događaj humanitarne, ali i edukativne prirode, jer djeca koja su u potpunosti kreirala program proslave šalju svojevrsnu poruku i djeci i roditeljima o tome kako oni vide svoj grad i svijet u kojem žive, te kako ga mogu poboljšati. Pojasnila je kako će program biti interaktivne prirode, sa glumcima i glumicama koji će se družiti, pjevati i plesati sa djecom, a tu su i mali DJ, mali Djed Mraz, mala vila i vilenjak, koji će sa glumcima voditi čitav program.

Saša Peševski i Sanela Krsmanović, edukatori u Malom Magacin Kabareu, u protekle tri godine intenzivno rade sa djecom, te su u tom periodu kreirali dva dječija filma - prvi bh. igrani dokumentarni film "Mit o Bosni i Hercegovini" i mjuzikl "Ljubav", te trenutno pripremaju i novi film za 2015. godinu.

"Najvažnija stvar koju mi sa djecom pokušavamo uraditi jeste da, u vremenu kad svi postaju veliki individualci i važni ljudi za sebe, napravimo jedan mali tim u kojem će sva djeca biti prijatelji i zajedno stvarati kao drugovi. Imamo male drugove s kojima stvaramo umjetnost i sretni smo zbog toga. Uvijek se trudimo djecu podsticati da prave neke drugačije stvari, stavljati ih u poziciju da razmišljaju drugačije, iz različitih perspektiva i da se igraju", pojasnio je Peševski.

Sanela Krsmanović je istaknula kako je veseli sve veći broj polaznika Malog Magacin Kabarea, pozvavši svu djecu na njihovu novogodišnju proslavu.

"Mislim da je veoma bitno da djecu malo odvojimo od kompjutera i nekih drugih utjecaja, a ovo je odlična stvar jer će gledati film koji su napravila djeca i mislim da će to odlično iskomunicirati s njima", pojasnila je Krsmanović.

Taira Ivrić je u Malom Magacin Kabareu od svoje sedme godine i kaže kako je odmah znala da je to nešto što želi.

"Mi tu radimo, ali se i zabavljamo i pravimo nešto što je za svu djecu. Trudimo se da svima bude zanimljivo i kreativno, a možemo pustiti mašti na volju i niko nam to ne brani", kazala je Taira.