Građani uznemireni
339

Velika eksplozija u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, povrijeđeno nekoliko radnika

Klix.ba
Večeras oko 21:30 došlo je do velike eksplozije u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, potvrđeno je za Klix.ba iz MUP-a Republike Srpske. Načelnik Bosanskog Broda Ilija Jovičić potvrdio je za Srnu da je povrijeđeno nekoliko radnika, a iz nadležne policijske uprave i Doma zdravlja su kazali da su povrijeđene osobe van životne opasnosti.

U hitnu službu Doma zdravlja u Bosanskom Brodu večeras je primljeno osmero povrijeđenih u eksploziji i svi su van životne opasnosti, rekao je Srni direktor Doma zdravlja Zoran Predojević.

Predojević je rekao da su povrijeđeni zadobili lakše povrede i da će preventivno biti upućeni u bolnicu u Doboju radi dodatnih pregleda.

"Eksplozija se, prema prvim informacijama, dogodila u postrojenju za preradu nafte", rekla je Srni portparolka Policijske uprave Doboj Dragana Kerkez.

Ona je navela da su policijski službenici u stalnom kontaktu s predstavnicima općine Bosanski Brod, Civilne zaštite, Vatrogasne jedinice i radnicima.

Šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje općine Bosanski Brod Dragan Nikolić rekao je da, prema dosadašnjim saznanjima, u eksploziji nema poginulih.

Stanovnici mjesta koja se nalaze u blizini Bosanskog Broda kažu da je eksplozija bila toliko jaka da su prvobitno mislili da je riječ o zemljotresu, a u nekim područjima su popucali prozori.

"Još uvijek ne vidimo vatrogasce, ne znamo šta se dešava. Ne možemo uspostaviti vezu. Ova eksplozija je sve uplašila, nije bilo ugodno. Nema potrebe za panikom, za sada mislimo da je sve pod kontrolom. Još nema zahtjeva iz Bosanskog Broda za našu pomoć", kazao je ranije za RTL Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Brodska rafinerija je u vlasništvu Njeftegazinkora iz Rusije.