Ključne za bebe
1

Većina domova zdravlja u RS-u ostala bez petovalentnih vakcina

Piše: M. N.
Domovi zdravlja u Republici Srpskoj ostali su bez petovalentnih vakcina koje se daju kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dječje paralize.

Vakcina nema već nekoliko dana, a kako su nam rekli u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, razlog je taj što je došlo do zastoja u procesu isporuke od dobavljača. Vakcine nisu dostupne već sedam dana u većim domovima zdravlja, dok ih u nekim manjim u RS-u ima.

"Prema infomacijama isporučioca, vakcin u Institut stižu danas i nakon prijema će biti odmah isporučene domovima zdravlja. Od četvrtka će vakcine biti dostupne u svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj", kazala nam je dr. Ljubica Jandrić iz Instituta.

Petovalentna vakcina se daje u trećem, petom i krajem šestog mjeseca te s navršenih 18 mjeseci.

Podsjetimo, Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak iz Srbije izgubio je certifikat u oktobru ove godine, zbog čega je prekinuta isporuka vakcina u BiH. Iz Instituta za javno zdravstvo RS tada je rečeno da su imunološka sredstva nabavili redovnom tenderskom procedurom za trogodišnji period 2016.-2018. godine pa nije poznato kako je došlo do nestašice.