Udruženje BH novinari
0

Večeras svečano otvorenje Kluba novinara Banja Luka

Piše: D. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Kada je u pitanju medijski prostor ovo je džungla, a ne država", rekao je predsjednik Sindikata medija i grafičara RS Sekula Popović, otvarajući današnju debatu o položaju novinara, koju je Udrženja BH novinari organizovalo u Banjoj Luci.

Popović je svoje tvrdnje potkrijepio činjenicom da zaposleni u medijima, gledajući prosjek, imaju niže plate u odnosu na druge profesije, te da se procjenjuje da oko 20 posto onih koji rade u medijima pet i više godina nisu u radnom odnosu.

"Tačan broj novinara koji rade nacrno nije poznat, ali je ova praksa uglavnom prisutna u privatnim medijima. Podatak da devedeset medija, koliko ih je danas u RS, po međunarodnim standardima može biti dovoljno za državu od 5,5 miliona stanovnika, jasno govori da smo na krivom putu", naveo je Popović.

On je dodao da ovi podaci potvrđuju da se u medijskom prostoru radi o konkurenciji u kojoj nema solidarnosti i u kojoj nema dovoljno novca za finansiranje svih medijskih kuća.

Predsjednica Udruženja BH novinari Milkica Milojević je rekla da udruženja novinara i sami novinari mogu učiniti mnogo da se položaj zaposlenih u medijima popravi, ali da se pri tome moraju čuvati utjecaja političkih moćnika i vlasnika kapitala.

"Apelujem na sindikate da pruže pomoć i onim novinarima koji nisu njihovi članovi, a i mi ćemo kroz Liniju za pomoć novinarima i Klub novinara Banja Luka nastojati da pomognemo kolegama koji nisu naši članovi", istakla je Milojević.

Današnja debata o položaju novinara i drugih radnika u medijima održana je u sklopu večerašnjeg otvorenja Kluba novinara Banja Luka, koji je dio Udruženja BH novinari.

Tom prilikom, predsjednik banjalučkog Kluba novinara Siniša Vukelić je rekao kako će klub biti mjesto na kojem će svi novinari, kako članovi Udrženja, tako i oni koji to nisu, moći da koriste internet, računar, telefon i dnevnu štampu.

"Suština otvaranja Kluba je pomoć novinarima na praktičan način, to jeste kroz popuste u gradskom ili međunarodnom prijevozu, rentanju automobila te prilikom kupovine opreme za rad, a u pregovorima smo i sa nekim bankama da se možda napravi neka kreditna linija za novinare po povoljnijim uslovima", zaključio je Vukelić.