Poražavajući rezultati
0

Prezentacija u B. Luci: Slobode medija u BiH gotovo da i nema

Piše: D. T.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Slobode medija u BiH gotovo da i nema, a najveći problem leži u političkim i finansijskim preprekama, rečeno je na današnjoj prezentacije pod nazivom "Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode 2012", koja je povodom Svjetkog dana slobode medija održana u Banjoj Luci.

"Sama činjenica da se ovaj dan se ne slavi nego obilježava dovoljno govori o slobodama medija u BiH, koji su prema dostupnim analizama samo djelimično slobodni", rekao je uvodničar sesije Vladimir Šušak, iz Udruženja BH novinara.

Ipak, predsjednica ovog Udruženja Milkica Milovjević istakla je kako je povjerenje građana još uvijek najveće prema medijima.

"Zaključak bi bio da je medijsko djelovanje pod velikim utjecajem politike u BiH i jako mi teško pada podatak da 15 posto ispitanika, od ukupno 504 koliko je obuhvaćeno istraživanjem, smatra da bi novinari trebalo da dobiju po turu i budu napadnuti ukoliko istražuju osjetljive teme", objasnila je Milojevićeva.

Ona je navela da analize i ankete pokazuju kako na rad medija najviše utječu političari, stranke i finansijski moćnici, zbog čega ih građani smatraju i glavnim kršiocima novinarskih prava i medijskih sloboda.

Na današnjem skupu u Banjoj Luci iznesen je podatak kako su mediji u posljednje tri godine od institucija dobili pomoć od oko 14 miliona KM.

"Kvalitetan i obrazovan kadar bježi iz medija, da ne kažem da ubrzano želi pobjeći iz medija, i to predstavlja veliki paradoks uz koji se postavlja pitanje gdje odlazi taj novac", rekao je danas profesor na banjalučkom Nezavisnom univerzitetu Mladen Mirosvljević.

Današnji skup u banjalučkom hotelu Bosna organizovali su Udruženje BH Novinari i fondacija Friedrich Ebert Stiftung.