{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Političari najviše krše novinarska prava i slobode

3.5.2012. u 13:36
63
14
Političari najviše krše novinarska prava i slobode
63
Povodom obilježavanja svjetskog Dana slobode medija danas je u sarajevskom kinu Kriterion održana pres konferencija na ovu temu, gdje su prezentirani rezultati istraživanja slobode medija u BiH.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Kako je između ostalog kazano na konferenciji, ispitanici najviše vjeruju medijima, a najmanje političarima. Osim toga većina ispitanika zadovoljna je radom medija u Federaciji BiH.

"Na nivou BiH anketirane osobe smatraju da je sloboda medija na nezavidnoj razini, odnosno da je malo ili nikako prisutna, a da slobodan rad medija sprečavaju političke i finansijske prepreke. Političari i političke stranke su glavni kršitelji novinarskih prava i medijskih sloboda, a napadi na novinare su neprihvatljivi, smatraju ispitanici", kazala je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja bh. novinari.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Rudić je dodala i da prema svjetski relevantnim istraživanjima BiH je djelimično slobodna zemlja. To proizilazi iz činjenice da imamo sve potrebne institucije koje su neophodne da štite medijske slobode, odličan zakonski okvir, a s druge strane imamo porast kršenja prava novinara i prava na slobodu izražavanja.

"Prošle godine registrirali smo 52 slučaja, među kojima je najviše fizičkih i verbalnih napada i kršenja prava iz radnog odnosa. To znači da su tri elementarna uvjeta za rad novinara u BiH ugrožena i takva situacija se ponavlja u posljednjih šest do sedam godina. BiH bi trebala da preuzme odgovornost za zaštitu slobode izražavanja, a ne da državne institucije budu te koje će kršiti ista ta prava", naglasila je Rudić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Denis Hadžić, predsjednik Omladinske novinske asocijacije kaže kako je sloboda medija u BiH na nivou one u Kosovu, a to su pokazala istraživanja provedena još prošle godine.

Ljiljana Zurovac, direktorica Vijeća za štampu BiH, naglasila je kako bi Javni servisi u BiH trebalo da rade u interesu građana, a ne u interesu određenih političkih partija.

"Kod nas se to više i ne krije koja politička partija ima više utjecaja na određeni javni servis. Zbog toga Vijeće za štampu inzistira na uključivanju građana u proces podizanja profesionalnih standarda u medijima, omogućavajući građanima polaganje žalbi i reagiranja na neistinito izvješćivanje medija. Jako je važno da svako od nas bude svjestan povratka govora mržnje u medijima i da razluči govor mržnje od slobode govora", kazala je Zurovac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: