{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Političari najviše krše novinarska prava i slobode

3.5.2012. u 13:36
63
14
Političari najviše krše novinarska prava i slobode
63
Povodom obilježavanja svjetskog Dana slobode medija danas je u sarajevskom kinu Kriterion održana pres konferencija na ovu temu, gdje su prezentirani rezultati istraživanja slobode medija u BiH.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Kako je između ostalog kazano na konferenciji, ispitanici najviše vjeruju medijima, a najmanje političarima. Osim toga većina ispitanika zadovoljna je radom medija u Federaciji BiH.

"Na nivou BiH anketirane osobe smatraju da je sloboda medija na nezavidnoj razini, odnosno da je malo ili nikako prisutna, a da slobodan rad medija sprečavaju političke i finansijske prepreke. Političari i političke stranke su glavni kršitelji novinarskih prava i medijskih sloboda, a napadi na novinare su neprihvatljivi, smatraju ispitanici", kazala je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja bh. novinari.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Rudić je dodala i da prema svjetski relevantnim istraživanjima BiH je djelimično slobodna zemlja. To proizilazi iz činjenice da imamo sve potrebne institucije koje su neophodne da štite medijske slobode, odličan zakonski okvir, a s druge strane imamo porast kršenja prava novinara i prava na slobodu izražavanja.

"Prošle godine registrirali smo 52 slučaja, među kojima je najviše fizičkih i verbalnih napada i kršenja prava iz radnog odnosa. To znači da su tri elementarna uvjeta za rad novinara u BiH ugrožena i takva situacija se ponavlja u posljednjih šest do sedam godina. BiH bi trebala da preuzme odgovornost za zaštitu slobode izražavanja, a ne da državne institucije budu te koje će kršiti ista ta prava", naglasila je Rudić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Denis Hadžić, predsjednik Omladinske novinske asocijacije kaže kako je sloboda medija u BiH na nivou one u Kosovu, a to su pokazala istraživanja provedena još prošle godine.

Ljiljana Zurovac, direktorica Vijeća za štampu BiH, naglasila je kako bi Javni servisi u BiH trebalo da rade u interesu građana, a ne u interesu određenih političkih partija.

"Kod nas se to više i ne krije koja politička partija ima više utjecaja na određeni javni servis. Zbog toga Vijeće za štampu inzistira na uključivanju građana u proces podizanja profesionalnih standarda u medijima, omogućavajući građanima polaganje žalbi i reagiranja na neistinito izvješćivanje medija. Jako je važno da svako od nas bude svjestan povratka govora mržnje u medijima i da razluči govor mržnje od slobode govora", kazala je Zurovac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: